Pages

Rabu, 15 Agustus 2012

Celozrnný jablečný štrůdl

Klasícký štrůdl z listového těsta mám moc ráda ( jako všechno z listového těsta :D ), ale dneska jsem ho upekla v mnohem zdravější variantě - z celozrnné mouky s menším množstvím másla i cukru.

Na 2 nohy ( já vím, říká se tomu nohavice, ale nohy se mi líbí víc a už jsem si na to zvykla:D ) budete potřebovat : 
250g celozrnné mouky
50g bílé hladké mouky
40g másla nakrájeného na maličké kousky
1 vejce
150-200g bílého jogurtu
a na náplň oloupaná nastrouhaná jablka, skořici a třtinový cukr
Z mouky, jogurtu, másla a vejce vypracujeme těsto a dáme na chvíli do ledničky, mezi tím si oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky jablka. Potom vyválíme těsto, jde to docela těžko protože se trošku lepí tak je potřeba přisypávat mouku, a na vyválené těsto položíme jablka, posypeme skořicí a cukrem. Zamotáme a nakonec potřeme rozšlehaným vajíčkem. Peče se na 200° zhruba 20 minut.

A na závěr jedna veselá příhoda, jak blondýna pekla štrůdl... :D 
Po dlouhém boji s lepícím se těstem se mi konečně povedlo vyválet a naplnit jablky dva štrůdly, ale potom co jsem je oba zamotala jsem si uvědomila, že jsem ten druhý zapomněla pocukrovat, tak jsem ho rozřízla tak, jako myslivec rozřízl vlkovi břicho v pohádce o červené Karkulce. :D Snažila jsem se dovnitř nacpat cukr a nějak to dát znovu dohromady, ale už to nešlo a celý se to rozpadlo. ( chirurg ze mě asi nebude :D ) Tak máme místo dvou štrůdlů jen jeden, nedá se nic dělat:D

0 komentar:

Posting Komentar