Dneska to bude další recept - na domácí celozrnné loupáčky. V týdnu jsem dávala na facebook fotku loupáčků, co jsem s přítelem u něj pekla ( teda jak jsem psala...já pekla, on "radil" :D ) podle časopisu Albert, a ty byly samozřejmě z bílé mouky, celozrnná by mi neprošla, a tak jsem nic nevymýšlela a udělala je přesně podle receptu, a jsou opravdu výborné! Hezky křupavé, máslové a moc dobře chutnaly i další den po pečení. V Albertu je název receptu Máslové loupáky, ale s těmi z obchodu se to srovnávat nedá, chutí ani tvarem se jim vůbec nepodobají, řekla bych že tyto jsou mnohem lepší - i když tak už to u domácích dobrot bývá (ehm...tedy ne vždy v mém provedení :D).
A když už jsem pekla loupáčky podruhé ( pořád musím něco péct, uklidňuje mě to ...asi nějaká úchylka :D), recept jsem si trochu upravila do zdravější varianty, jak je u mě zvykem - ubrala tuk a přidala celozrnnou mouku. Ale na druhou stranu - jak praví jedno staré čínské přísloví - čím více másla, tím lepší chuť :D Takže dolů přidávám i původní recept z Alberta a můžete si vybrat :)
Na 25 malých rohlíčků:
400g celozrnné mouky
100g bílé hladké mouky
špetka soli
50g cukru
špetka soli
1 kypřící prášek
1 vejce plus 1 na potření (z toho vám ještě troška zůstane, tak si dejte třeba hemenex :D )
50ml oleje
60g másla
Všechny ingredience smíchejte s vodou - přibližně 150 ml ( včetně másla, nedělala jsem to nadvakrát jako v původním receptu ), a vyválejte do tenka. Vykrajujte trojúhelníky - dvě strany by měly být dlouhé a jedna krátká ( určitě se tomu nějak říká, ale to po někom, kdo celý život bojoval za 4 z matiky chtít nemůžete :D ), a rolujte od krátké strany. Když jsem rohlíčky dělala, přítel mě pořád poučoval, že ty trojúhlelníky musí mít tvar Eiffelovky, ne pyramid v Gíze - chtěla jsem ho přetáhnout válečkem po hlavě, ale pravdu měl :D Takže vykrajujte trojúhelníky jako Eiffelovka, aby to mělo správnej rohlíčko-tvar. :D
A potom ty krasavce naskládejte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a pečte přibližně 15 minut.
Tady už je fotka původních loupáčků - více másla a bílá mouka. Po vzhledové stránce jsou nepochybně hezčí, můžou za to i domácí vajíčka - z těch ze supermarketu by tak hezky žluté nikdy nebyly. Ale řekla bych, že chuťově se jim ty celozrnné vyrovnají - chuť je sice trošku jiná díky celozrnné mouce, ale vůbec to loupáčkům neuškodilo, i menší obsah másla stačí na to, aby byly krásně křupavé :) A stejně jako ty původní jsou i celozrnné moc dobré i další den po upečení - takže ideální třeba na snídani :)
Původní recept z Albertu.
Kamis, 14 Februari 2013
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
0 komentar:
Posting Komentar