Pages

Minggu, 16 Maret 2014

Cupcaková premiéra

Rozhodla jsem se z trůnu sesadit cupcakovou královnu a ovládnout tak království plné malých dortíků.
A nebo radši zatím ne, ale se svým prvním cupcakovým výtvorem se pochlubit prostě musím.
Co udělá normální člověk, když dojde v sobotu večer domů, utahaný po celém týdnu tak, že se pomalu nemůže ani pohnout?  
Velmi nečekaně si jde lehnout.
A co udělá ve stejné situaci blondýna?
 Nalije si víno a jde péct.

K pečení těchto roztomilých mini ťuťu ňuňu dortíků jsem se odhodlávala už dlouho, ale vždycky se v hlavě ozval hlas co mě nabádal "Markéto, zapomeň na to, vždyť pokazíš i palačinky!" (a nebo že by to nebyl hlas v hlavě, ale sestra? :D) a pořád jsem si tak nějak myslela, že cupcaky jsou o level výš, vždyť vždycky vypadají tak dobře!
Ale obavy byly zbytečné, ve skutečnosti jde jen o to udělat těsto. Jakékoliv těsto, protože cupcaky mohou být na stovky způsobů. A úkol číslo dvě je udělat krém. Krém, který bude držet.
Takže jediné, co se dá pokazit je to, že uděláte těsto, který bude hnusný (ale to z fotek nikdo nepozná, takže můžete klidně na instagramu sklízet úrodu lajků :D). A nebo špatně naplníte formičky. A nebo uděláte moc řídký krém.
Mně se ale naštěstí všechny potenciální cupcake problémy vyhnuly, a tak se teď můžu zlehka poplácat po zádech.
O tom, jaké těsto pro svůj první pokus použiji, jsem nemusela přemýšlet ani chvíli.
Jaký je můj nejoblíbenější dort? Cheesecake! Z toho by ale zrovna cupcaky udělat nešly, a tak padla volba na můj druhý nejoblíbenější dort (ale nebojte, seznam oblíbenosti dortů mi na ledničce nevisí :D), kterým je samozřejmě mrkvový.
A protože jsem chtěla vyzkoušet jinou verzi, než ten, který jsem pekla už stokrát, nahlédla jsem do Deníku Dity P. a vyzkoušela trochu jiné mrkvové těsto.
No a jak je něco od Dity, nemůže to být krok vedle, to je jasný.
A krém? Nemohla jsem jinak, než použít ten, co mi chutná nejvíc - z tvarohu a lučiny!
Měla jsem trochu obavy, aby se krém neroztekl, když v něm nebude žádné máslo a ani šlehačka se ztužovačem, ale máslové krémy ráda nemám, a tak jsem to riskla. A taky jsem se bála, aby to nebylo moc řídké, protože jsem měla jen nízkotučný tvaroh ve vaničce, ale kupodivu se žádná apokalypsa nekonala. I když příště pro jistotu sáhnu po tom v kostce.
Recept od Dity jsem si upravila, ale jen zlehka, přeci jen jsem nechtěla, aby moje první cupcaky chutnaly jako vyblitá podrážka. (tak jak tomu nejednou bylo, když jsem se snažila recepty až moc ozdravit :D).
Místo obyčejné mouky jsem použila celozrnnou, a trošku ubrala množství cukru i oleje a naopak přidala o mrkev víc, ale rozhodně nechutnaly nijak ošizeně.

Na 5 malých fešáků budete potřebovat :
30g pšeničné celozrnné mouky
20g třtinového cukru
malá lžička prášku do pečiva
malá lžička sody
špetka soli
koření - skořice, muškátový oříšek
1 vejce
2 menší nastrouhané mrkve
hrst rozinek
40ml oleje
50g sekaných vlašských ořechů
Na krém:
200g tvarohu
2 lžíce lučiny
20g vanilkového cukru
Všechny suché suroviny smíchejte v míse. Poté vedle rozmíchejte vejce s olejem a přidejte k mouce. Nastouhejte mrkev, pořádně všechno promíchejte a plňte do papírových košíčků (cca do 3/4).
Dejte péct na 200 stupňů, přibližně na 20 minut.
Po vytažení nechte cupcaky vychladnout a vyšlehejte krém, který pomocí zdobícího sáčku navrstvěte na cupcaky.
A teď už zbývá jen konečné zdobení nějakým tím kýčem.
Růžová srdíčka jsem koupila v Globusu za 45 korun, a je jich pořádná zásoba. A objevila jsem tam i tenhle trojbarevný kokos. Za 20 korun. Přemýšlela jsem, jestli je to strašně super, nebo strašnej kýč.
Došla jsem k závěru, že je to strašněj kýč, ale stejně jsem to koupila. Na další cupcaky to padne jak vy-víte-co na vy-víte-co.
P.S.1 Mamka říkala, že je to to nejhezčí a nejlepší, co jsem kdy upekla. Ale nejsem si jistá, jestli to je lichotka, vzhledem k mým ostatním výtvorům.
P.S.2 Až jednou budu mít svatbu, budou tam místo dortu cupcaky. Stovky cupcaků. Těch nejrůžovějších. 
Ale Lukáš o tom zatím neví. O té svatbě. A ani o těch dortících. 

0 komentar:

Posting Komentar