Pages

Kamis, 06 Maret 2014

Špaldovo-ořechové halušky

Hezký den!
Dnes tu pro vás mám další recept (a pro mě oběd hohoo!). Rozhodla jsem se totiž začít zkoušet nové recepty a potraviny, co jsem ještě nikdy nejedla. Ne že by se mi snad přejedl kuskus, cuketa nebo cizrna, ale vyzkoušet něco nového nikdy neuškodí, a kdyby se to náhodou nedalo jíst, kuskus jako náhradu mám hotový za 3 minuty. A nebo tousty, opečené za půl minuty (což jsem nouzově musela jíst naposledy v neděli, kdy jsem vařila gnocchi :D).
Zkušenost s jáhelníkem podle receptu z Bioabecedáře Hanky Zemanové byla dobrá, a tak dnes padla volba na další recept ze stejné knížky - špaldové halušky!
Klasické halušky jsou podle mě jedno z nejlepších jídel na světě. A dokonce to bývalo nejoblíbenější jídlo malé Markétky. S pořádnou porcí bryndzy a kopou opečené slaniny. Mmmmmm!
Těm se samozřejmě tahle ozdravená verze nevyrovná. Těm se totiž nevyrovná nic.
Ale i tak jsou tyhle špaldové halušky dobré, moc! Jen to musíte brát jako úplně jiné jídlo, ne jako nějakou náhradu za ty klasické. Tyhle mají prostě jinou chuť, barvu i konzistenci, a dát si je můžete s čímkoliv.
Recept z Bioabecedáře jsem si opět ale trochu upravila, jak jinak než ve stylu alá Babica.
Místo hrubé špaldové mouky jsem dala obyčejnou hrubou. A bohužel jsem neměla ani bazalku, která v receptu byla a jistě by se k tomu krásně hodila, ale na naši balkonovou zahrádku s bylinkami si budu muset ještě počkat. A neměla jsem zrovna ani bryndzu (a ať se přizná ten, kdo ji včera dojedl!), tak jsem místo ní dala Palouček (což je "lučina" z Lidlu s tím nejsrandovnějším názvem :D) a vylepšila to ještě strouhaným parmezánem, což byla kombinace vskutku dobrá.
 A ano, vypadá to jako zvratky, ale to i klasické halušky. Nebo taková ovesná kaše, ta taky vypadá, jako by ji už někdo jednou snědl, a jak je dobrá! Takže kšáááá předsudky!
Na 2-3 porce budete potřebovat :
100g špaldové celozrnné krupice
100g hrubé mouky (nebo hrubé špaldové, ale ne celozrnné!)
1 vejce
lžíce oleje (já jsem dala oříškový)
100ml vody
sůl
50g mletých vlašských ořechů (můžete je posekat mixérem)
Všechno smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Dejte vařit vodu a osolte ji. Poté přes haluškový cedník těsto protlačte do vroucí vody a nechte vařit přibližně 7 minut. Halušky sceďte a podávejte - buď s bryndzou, nebo třeba s lučinou nebo jakýmkoliv sýrem. A pokud chcete jíst halušky až později, promíchejte je s lžicí oleje, aby se neslepily.
Pokud tento geniální retro vynález nemáte, budete s tím mít víc práce, ale určitě to půjde i tak - z těsta pomocí lžičky a nože odkrajujte mini nočky.
A špaldovou krupici můžete samozřejmě využít na mnoho způsobů -třeba si z ní uvařit krupičnou kaši  zavzpomínat na dětství. Což asi brzo udělám i já.
P.S. Dnes mě čeká první trénink crossfitu v životě, tak držte palce, ať to není zároveň i první zlomenina nebo infarkt :D

0 komentar:

Posting Komentar