Jenže pak jsem upekla dortík.
A snědla dortík.
A kdo má s nacpaným břichem psát o nějakým cvičení, že.
Takže proto je tu další recept.
Zdravý recept.
Protože je tam dýně. A dýně je zelenina. Takže zdravá.
A celozrnná mouka. Takže vláknina. A ta je taky zdravá.
A tvaroh. Celá vanička tvarohu. Takže bílkoviny. Takže svaly.
A skořice. Ta prý zlepšuje metabolismus.
A rozinky. Ty jsou z hroznů. A hrozny jsou ovoce. A ovoce je zdravé.
A.......a třtinový cukr. Ten je dobrý pro funkci mozku. A tomu já ráda věřím!
Na menší dortík (z chlebíčkové formy) budete potřebovat :
- dýňové pyré z půlky menší dýně hokkaido (ale jde to samozřejmě i z jiných druhů)
- 60g změklého másla
- 130g třtinového cukru
- 2 vejce
- 150g celozrnné pšeničné mouky
- špetka soli
- lžička kypřícího prášku
- 100g bílého jogurtu
- lžička skořice
- lžička muškátového oříšku (ale čím víc, tím líp!)
- hrst rozinek
na polevu :
- vanička nízkotučného tvarohu
- 2 balení žervé (nebo lidlovského Paloučku)
- 30g vanilkového nebo třtinového cukru
1) Půlku dýně vydlabejte a nakrájejte na kousky a dejte s trochou vody vařit. Až bude měkká, slijte vodu a dýni rozmixujte.
2) Ušlehejte máslo s cukrem.
3) K máslu s cukrem přidejte vejce a prošlehejte.
4) Mouku smíchejte s kořením, solí a kypřícím práškem a přidejte k máslu s cukrem.
5) Přidejte dýňové pyré, jogurt a rozinky.
6) Dejte do menší formy s pečícím papírem a pečte na 200 stupňů přibližně 25 minut. Ale radši to průběžně kontrolujte.
7) Po vychladnutí dortík rozřízněte. Je možné, že bude uvnitř až moc mokrý, a to by potom bylo potřeba ho dát ještě na chviličku do trouby, rozříznutý na ty poloviny.
8) Z tvarohu, žervé a tvarohu udělejte krém a dortík s ním potřete.
Receptem jsem se inspirovala ze zahraniční stránky Joy of baking, ale nakonec jsem to stejně zmršila jak Babica dost pozměnila- trošku ubrala cukru, ale naopak přidala rozinky, mouku použila celozrnnou a z koření dala jen skořici a muškátový oříšek. A místo kefíru jogurt, protože jsem byla líná chodit do obchodu.
A polevu jsem udělala podle sebe, takovou, jakou mám nejradši i na mrkvovém dortu.
Měla jsem z toho docela strach, protože to byl můj úplně první výtvor z dýně na sladko, ale kupodivu to dopadlo víc než dobře.
A pokud máte rádi mrkvový dortík, tohle si hned zamilujete!
P.S. A kdyby vám dýňové pyré zbylo, můžete si upéct i dýňový chlebíček!
0 komentar:
Posting Komentar