Krásný večer!
Dnes to budou opět po delší době Střípky z kuchyně, a zároveň i pár slov k iniciativě Vím, co jím, kterou bych vám ráda představila.
A tím rovnou začneme, i když hodně z vás už určitě ví, o co jde.
Vím, co jím je nezisková organizace, která potravinám nezávisle, na základě složení a prověření v laboratoři, uděluje logo se stejnojmenným nápisem, které říká, že danou potravinu můžete s klidným svědomím zařadit do zdravého a rozumného jídelníčku.
Logo tak poté může sloužit jako takový rádce při nákupu potravin, protože takhle budete mít jistotu, že potravina splnila daná kritéria, co se obsahu cukru, sodíku, trans mastných kyselin a nasycených mastných kyselin týče, a u některých kategorií záleží i na obsahu vlákniny a celkové energie.
Hodí se to samozřejmě hlavně lidem, kteří nejsou ve výživě nijak zběhlí a ve složení se moc nevyznají. A do regálů koukají zmateně jako tady slečna Adéla...
A mně (i westíkovi!) se tahle myšlenka moc líbí, protože přeci jen je stále spousta lidí, kteří o zdravé stravě nemají zrovna velké znalosti, a tohle může určitě alespoň trochu pomoci zvýšit povědomí.No a pro firmy je to samozřejmě i dobrý marketingový tah, a jsem si jistá že to dobře funguje i v tomhle směru (a obzvlášť, když na vás z regálu shlíží Havlíček a říká "tohle je zdravý, tohle si kup, budeš zdravá a štíhlá" :D).
Vzhledem k tomu, že je logo ale udělováno na základě kritérií, které jsou u každé kategorie jiné, dostaly ho třeba i instantní kaše, které podle mého až tak super nejsou, ale v kategorii cereálií jsou ty normy na obsah cukru pořád dost vysoké, takže tohle je v tom vítězem.
(Samozřejmě, že vám taková instantní kaše s nějakým tím cukrem neuškodí, jen já, jako největší milovník těch poctivých, jsem musela mít menší výhradu :D)
A tady je na ukázku pár vím-co-jím-potravin, co jsem vyzkoušela.
Mistr Havlíček na nás opět kouká, až mi to připomíná předvolební billboardy, ze kterých mě taky na každým kroku někdo sleduje, pořád a pořád!
Ale ne, těstoviny jsou samozřejmě moc dobré a kvalitní - celozrnné špagety a semolinové penne, které jsou vhodnější a výživnější verzí těstovin klasických.
Celozrnné těstoviny obecně kupuju dost často, a tyhle jsem si udělala k obědu s radostí - třeba s výborným albertovským červeným pestem, které jsem měla poprvé.
A tyhle sušenky mám taky moc ráda, měla jsem i období, kdy jsem pro ně chodila do zdravé výživy snad dvakrát týdně, až jsem se styděla a vždycky vzala ještě něco navíc, jen aby si prodavačky nevšimly že jsem ta-co-chodí-jen-pro-toho-Havlíčka.
Teď už je jím méně, ale ke kafi si je dám ráda kdykoliv, nebo třeba spolu s tvarohem nebo jogurtem ke svačině.
A tak jako jsem měla období sušenek, měla jsem i období, kdy jsem snad půl roku nesnídala nic jiného, než kaše Nomina - ve všech variantách - jáhlovou, pohankovou, vícezrnnou, rýžovou...
Je to kaše instantní, ale bez jakýchkoliv zbytečností nebo cukru, takže si ji potom můžete ochutit a osladit podle svého, stačí jen rozmíchat v teplém mléku.
A směs na celozrnný chleba od stejné značky jsem ještě nezkoušela, ale brzo asi poletí do trouby.
A další oblíbenou klasickou jsou i knackerbroty Racio, které si občas dávám k večeři, nebo jen tak ke svačině.
Celkově mám tyhle polystyreny ráda, i když vždycky tomu tak nebylo - pamatuju si, jak jsem to kdysi dávno za mlada pořád jedla s tím, že je to strašně zdravý a hubnoucí, i když jsem to nesnášela.
Potom následovala dlouhá pauza, kdy jsem to nemohla ani vidět, ale teď, o pár let starší a něco moudřejší to jím čistě jen proto, že mi to (s bohatou oblohou samozřejmě:D) chutná.
Mysli od Emca, které logo Vím, co jím dostalo bezpochyby právem.
Žádný cukr, hodně vlákniny, několik druhů vloček a zázračné konopné semínko (ale veselí po tom nebudete...).
Ale abych pravdu řekla, na mě je asi až moc zdravé a radši mám musli zapékané, hezky s cukříkem i tůčkem. Takové to s velkými slepenými hrudkami. Sladké jako kdejaká sladkost. Prostě takové, které by to logo nedostalo ani náhodou.
Jsem prostě tvor mlsný.
Ale pokud hubnete a nebo si musíte hlídat příjem kalorií i cukrů, tohle pro vás určitě bude lepší volba.
A teď už jídla, která sice žádné logo nemají, ale kdyby šlo mrsknou vím-co-jím nálepku do misky s tvarohem, bezpochyby bych ji tam měla!Třeba jako tady, jedna z oblíbených svačin, co chutná jako puding!
Banán, kousek avokáda, holandské kakao, tvaroh a trochu jogurtu, všechno rozmixované dohromady.
A jeden z obědů - červená quinoa, camembert, cizrna a samozřejmě i cuketa.
A pečené brambory a k nim tvaroh smíchaný s uzeným sýrem.
A jedna fazolová večeře, s oblíbeným uzeným tofu i kořením uzená paprika.
A avokádo je stále velký oblíbenec, tady rozmačkané jako quacomole s tousty a uzeným Šmakounem.
A zmiňované oblíbené musli - pekanové, pro které si chodím do zdravé výživy na Orlí, kde ho mají přímo na váhu.
A tohle vypadá jako nějaká mísa pro Otesánka, ale ve skutečnosti to byla jen pocvičící svačinka pro jednu hladovou blondýnu.Banán, vanička tvarohu, trochu mléka a holandské kakao, rozmixované a posypané domácím musli.A na závěr NEJOBLÍBENĚJŠÍ věc posledních dní.
Čerstvé jarní závitky, které teď jím pořád a pořád!
Je to jen rýžový papír, a v něm zamotané avokádo, tofu a ledový salát se sojovou omáčkou.
Nevím, co by mi na to řekli Asiaté, a ani co by řekli na mé (ne)umění v motání závitků, které mnohdy dopadnou spíš tak, že na tom ta náplň leží, a ne že je zavinutá uvnitř.....a o těch sprostých slovech, ke kterým mě to motání, nutí ani nemluvím!
A na závěr něco, co by logo Vím, co jím nedostalo ani náhodou, ale i to si někdy dám s velkou chutí.
Tradááááá.....přivítejte nejoblíbenější jídlo mého dětství a jedno z nejlepších jídel vůbec!
Halušky!
Slanina!
Bryndza!
A nebo třeba výborné kynuté koláče, plněné tvarohem, navrch s domácí hruškovou marmeládou, sypané drobenkou (která jaksi zmizela hned první den...), které pekla Terka.
Prostě....Vím, co jím.
Občas vím, že jím bílou mouku, cukr a drobenku.
A vím, že jsem spokojená.
0 komentar:
Posting Komentar