Krásný den!
Po delší době tu je zase jeden recept, o který by byla škoda se nepodělit. I přesto, že to není ani z mé hlavy, ani z mých rukou (ale být ochutnávačem je taky záslužná činnost!). Pekla ho totiž opět moje šikovná sestra Terka, a recept je z časopisu Albert, kde nás zaujal hned na první pohled.
Protože mrkvový dort? To je pro mě největší dobrota, těsně po cheesecaku!
A kokos? Dejte mi s kokosem cokoliv, a budu nadšená! Od strouhaného kokosu na kaši přes kokosové latté nebo kokosovou proteinovou tyčinku Excellent až po kokosový sprchový gel nebo koktejl s nějakým tím kokosovým alkoholem.
Takže to, že mrkvové i kokosové věci jsou vždycky dobrota je pro mě jasná věc, ale nikdy by mě nenapadlo, že to bude dohromady tak perfektní kombinace.
Oproti původnímu receptu je ale tenhle dost odlehčený.
Když si jednou za čas dám dortík v kavárně (což ale není tak často, jak často o tom mluvím!:D), je mi úplně jedno, z čeho ta dobrota vznikla, po složení opravdu nepátrám a nezajímá mě, kolik cukru nebo tuku v tom je. Prostě si to jen pořádně vychutnám.
Ale když už děláme nějakou dobrotu doma, asi by se mi nechtělo tam jen tak rozpustit 350g másla a do toho ještě nasekat 2 tabulky bílé čokolády. A to jen na polevu.
A přesně to v tom původním receptu bylo. Ne že by nevypadal i tak velice lákavě, ale i tahle lehčí verze, kterou udělala Terka je opravdu V Ý B O R N Á a nijak chudě to ani zdaleka nechutná.
Na menší dortovou formu (my máme myslím 20 cm, takže pokud máte větší, dejte třeba o třetinu více surovin) budete potřebovat:
3 vejce - bílky a žloutky zvlášť
60g krupicového cukru
špetka soli
šťáva a kůra z 1 citronu
50g třtinového cukru
170g hladké mouky (ale mělo by to jít i z celozrnné, akorát pak bude o trochu hutnější)
2 lžičky prášku do pečiva
100ml oleje
300g nastrouhané mrkve
60g kokosu
(a můžete tam dát i vlašské ořechy, ale ty Terka nejí, a tak mi sprostě zatajila, že tam patří!:D)
na krém: kokosový puding (uvařený podle návodu, ale stačí i méně cukru) a jeden tvaroh.
Z bílků a krupicového cukru a soli vyšlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte s třtinovým cukrem, poté přidejte citronovou kůru i šťávu a promíchejte. Sníh i žloutkovou pěnu pak opatrně smíchejte dohromady.
Postupně přidávejte mouku s kypřícím práškem a poté všechny ostatní přísady.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte 45 min na 180 stupňů.
Poté nechte korpus vychladnout a rozřízněte ho. Pak uvařte puding a dort ním naplňte a potřete i ze stran a z vrchu. Ale samozřejmě by to bylo moc dobré i s polevou z krémového sýra, nebo třeba i s tou bílou čokoládu, jako je v originálním receptu.
Dortík jsem dneska posnídala - ideální nedělní dobrota. Sice jsem ho neměla hezky na talířku, ale v krabičce, ve které jsem si ho donesla na brigádu a posnídala až tady, ale dobře chutná ať už je v čemkoliv.
Mějte krásný den a dobrou chuť!
P.S, Ti ptáčci tam jsou aby to bylo jarní :D
P.S. 2. A teď už jdu psát bakalářku, ale pokud to půjde dobře (=a pak budu mít čisté svědomí:D), připravím nějaké články na další dny - moc ráda bych sepsala třetí den v Holandsku, souhrnný přehled mých oblíbených brněnských kaváren, a třeba i nějaké ty Střípky z kuchyně :)
Minggu, 22 Maret 2015
Langganan:
Posting Komentar (Atom)
0 komentar:
Posting Komentar