Pages

Senin, 01 Oktober 2012

Přílohy nejsou jenom brambory a rýže .... BULGUR

Kde jsou ty časy, kdy jsem chodila do školní jídelny a jedinou možnou přílohou byl kopeček slepené tvrdé rýže,  rozvařená brambora, nebo v lepším případě hromada slizských kolínek. Teď už si naštěstí vařím obědy sama ( a nebo taky nevařím a dám si pečivo se šunkou :D ), a tak si můžu vybrat pode toho, na co mám zrovna chuť. V dnešní době jsou obchody plné různých zdravých potravin, které však nejsou ještě tolik známé - kuskus, cizrna, polenta, pohanka, quinoa, jáhly....a taky bulgur, který vám představím dnes :)

Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, obsahuje železo, hořčík, vitamín A a vlákninu, díky které také dobře zasytí. Chutí se vzdáleně podobá rýži, ale má takovou oříškovou chuť, a jeho příprava je jednoduchá - opláchne se pod tekoucí vodou a dá vařit na 2 minuty do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté se nechá 20 minut dojít. Hodí se jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek.
Na 100g má cca 340 kalorií, 12 gramů bílkovin a 75 gramů sacharidů. Půl kila stojí kolem 30 korun a seženete ho ve zdravých výživách, ale i v obchodech jako je Albert nebo Tesco.
Já jsem si bulgur připravila k obědu na způsob houbového rizota( jak vidíte nahoře na obrázku )
 100g bulguru jsem uvařila podle návodu, v pánvi jsem podusila houby ( klouzky, hříbky, bedly...co mamka donesla z lesa :D ), na kostičky nakrájela uzené tofu, přidala lžíci sójové omáčky z M&S a všechno smíchala dohromady :)
 
A příště vám blíž představím slečnu Polentu, krásné pondělí! :))

0 komentar:

Posting Komentar