Bulgur je předvařená nalámaná celozrnná pšenice, obsahuje železo, hořčík, vitamín A a vlákninu, díky které také dobře zasytí. Chutí se vzdáleně podobá rýži, vzhledem připomíná spíše kuskus, ale je tvrdší...Kdyby spolu kuskus a kroupy měly miminko, byl by to právě bulgur! :D(achjo, to je zase přirovnání..:D )
Jeho příprava je jednoduchá - opláchne se pod tekoucí vodou a dá vařit na 2 minuty do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté se nechá 20 minut dojít pod pokličkou. Hodí se jako příloha, na přípravu různých "rizot", do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek.
A jak ho mám nejradši já? Neděste se, že ve všech třech receptech jsou houby, pokud je nemáte rádi, obejde se to klidně bez nich, nebo místo nich přidejte třeba kuřecí maso, šunku nebo tofu.
Bulgur sám o sobě je dost suchý, takže ho mám radši, když je takový mazlavější, a právě proto přidávám protlak, lučinu nebo lžičku zakysané smetany, nebo sojovou omáčku.
1) Bulgur ( cca 80g ) s rajčatovým protlakem, houbama (co jsme měli v mrazáku od léta - hlavně ryzce a hříbky), a na to nastrouhaný parmezán.
2) Opět cca 80g bulguru, lžíce lučiny na zjemnění, houby, listový špenát a navrch nastrouhaný parmezán.
3) Bulgur,uzené tofu, žampiony a velká lžíce sojové omáčky z M&S.
0 komentar:
Posting Komentar