Dnes jen stručně.
Lívance. Nejlepší. Kynuté. S vločkami.
Nejlepší lívance dělá bezesporu moje babička. Hezky poctivé, nadýchané, správně mastňoučké. Už jako miniaturní Markétka jsem je milovala, s bílým jogurtem, posypané cukrem. A nebo ještě lépe, samotné, přímo z talíře kam je babička dávala z pánve a já jsem si je ještě horké, těma maličkýma ručičkama cpala do pusy.A to stejné jsem dělala i docela nedávno.
Ale hned na druhém místě soutěže o nejlepší lívance je moje sestra (no dobře, tuhle větu beru zpátky, nebo si bude zase moc myslet!) a tyhle kynuté s ovesnými vločkami jsou prostě nejlepší.
A protože jsem strašně hodná, Terka mi slíbila, že mi je dneska udělá k obědu. A taky že udělala.
A teď si je můžete udělat i vy. Což vám teda rozhodně doporučuju!
Na dvě lívancové věže (jak z Pána prstenů, hohohooo!), což je tak 16 lívanečků, budete potřebovat :
2 lžíce na jemno pomletých ovesných vloček2 lžíce hladké mouky
2 lžíce celozrnné nebo polohrubé mouky
200ml mléka
1 vejce
1,5 lžíce curku
třetinu kostky čerstvých kvasnic
V míse smíchejte vločky s moukami. Udělejte do směsi důlek, tam rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a zalijte troškou vlažného mléka.
Až kvásek vzejde, přidejte mléko i ostatní suroviny a pořádně promíchejte. Nechte minimálně 40 minut kynout na teplém místě, a pak už stačí jen vzít pánev, potřít olejem a vesele dělat lívanečky.
A podávat je můžete s čímkoliv, třeba s bílým jogurtem, banánem a kokosem, jako já.
Dobrou chuť!
A protože je dnes Den matek a my s Terkou jsme nejhodnější dcerušky, upatlaly jsme si ruce od těsta a upekly tyhle roztomilé brownies cupcaky (co vypadají úplně stejně jako mrkvové, ale věřte mi, není to ta stejná fotka!:D I když by to bylo velmi mazané!) podle Veroniky. A krém jsem udělala z tučného tvarohu v kostce, jednoho lidláckého Paloučku a 2 lžic cukru.
Tak se mějte krásně, a já si jdu na tyčku pro další modřiny.
0 komentar:
Posting Komentar