Pages

Kamis, 31 Juli 2014

Domácí kokosové mléko

Dobré ráno, dobrý den!
Dnes to bude jeden jednoduchý recept, jestli se tomu tak vůbec dá říkat.
No...i když asi nedá. Takže jednoduchý návod na to, jak si vyrobit domácí kokosové mléko. Výborné, a navíc za pá korun. (Protože dávat za to nekřesťanských 70 korun, nebo kolik že za to v obchodě chtějí? To se mi opravdu  nechce.)
Ideální je do ovesné kaše, do smoothie, ale i třeba takové palačinky by s ním chutnaly skvěle. A dělala jsem s ním i dýňovou polévku, která tak byla ještě lepší.
Budete potřebovat :
200g strouhaného kokosu, normálně ze supermarketu nebo zdravé výživy, pokud chcete v BIO kvalitě
1200ml vody (ale šlo by jí použít i více, jen by bylo méně výrazné, ale i méně tučné)
Strouhaný kokos zalijte horkou vodou a nechte chvíli odstát. Až voda vychladne, rozmixujte to tyčovým mixérem (i když úplně se to samozřejmě rozmoxovat nepovede) a nechte opět odstát. Minimálne hodinu a půl, ale čím déle, tím lépe.
Poté už jen stačí mléko přes látku přecedit a skladovat v ledničce.
Nahoře se vytvoří tučnější vrstva, kterou můžete buď oddělit a použít jako smetanu, dá se i vyšlehat, a nebo promíchat s mlékem. Pokud však vaše lednička chladí více, budete mít navrchu úplně tuhý krém, tak jako bývá v plechovkách, což se krásně rozpustí třeba na horké kaši nebo palačinkách.
Tohle ale nemá být ten typ, co se právě v těch plechovkách prodává, na to by se muselo použít mnohem méně vody, aby bylo mléko opravdu hodně husté. Toto je konzistencí jako mléko klasické, hodně tekuté.
A co s tím vyždímaným zbytkem?
Dalo by se to použít třeba do pečení a nahradit tím část mouky, a nebo to vysušit a vyrobit si přímo kokosovou mouku. Tu už jsem ale měla kupovanou a vůbec mě nezaujala, takže se o to ani pokoušet nebudu.
Jak asi víte, ovesná kaše je moje oblíbená klasika, ať už s kokosovým mlékem, rýžovým, sojovým, nebo tím klasickým. Prostě klasika, co nikdy neomrzí.
Ale v následujících dnech ta rána budou vypadat úplně, úplně jinak! Čeká mě totiž čeká krásná slunná Barcelona, takže koblížky, croissanty, churros, dortíky, cupcaky.........aaaaaaa ať už jsme tam!
To znamená, že i na blogu bude v příštích dnech poněkud prázdno a také se omlouvám, pokud i na komentáře odpovím až později, ale myslím, že svět bude bez mých mouder fungovat i nadále. Snad. Ale...kdo ví.
Mějte se krásně, udělejte si mléko a užívejte léta!

0 komentar:

Posting Komentar