Můj nejmilejší drahoušek Sirup z agáve už pomalu ale jistě dochází, a tak bylo potřeba sehnat za něj náhradu, abych si měla čím sladit jáhlové/pohankové/ovesné kaše k snídani :) Někdy si sladím medem ( domácím, od sousedky na chatě ), ale aby to nebylo pořád dokola to stejný, zkouším i nová sladidla. Jak určitě víte, med je mnohem vhodnější a zdravější než cukr, a sirup z agáve je na tom ještě lépe než med, a podobně je na tom i sirup datlový. A taky mám radši tekutá sladidla, co se v kaši rozpustí hned, ne jak tuhý med.. ( až se mi to trapně rýmuje :D )
Datlový sirup je taky mnohem levnější, než sirup z agáve nebo javorový sirup, který je bohužel drahý až moc. 350g jsem koupila ve zdravé výživě za krásných 41 korun :) A při mé spotřebě jedné až dvou čajových lžiček do snídaňové kaše mi vydrží tak dva měsíce :) Je od značky Country Life, tak myslím, že by ho měli mít ve většině prodejen se zdravou výživou. Měli tam dokonce i půlkilovou sklenici za cenu okolo 70 korun.
A k čemu je datlový sirup dobrý?
- dá se použít všude, kde by se normálně používal cukr - např. pokud si sladíte čaj, do tvarohu, do jakékoliv kaše, při pečení, nebo i třeba na palačinky a wafle..
- má nízký glykemický index, takže po něm nedostanete hned hlad a chuť na něco dalšího ( tak jak tomu bývá u klasického cukru )
- nezatěžuje slinivku a nepřekyseluje žaludek
- jde o čistě přírodní BIO sladidlo
- na 100g má 235 kcal
V popisování chutí a vůní jsem opravdu špatná, ale popsala bych to jako med s nádechem datlí, s barvou připomínající sirup proti kašli :D Je o trošku míň tekutý než sirup z agáve, ale zase není tak hustý jako med.
Ve zdravé výživě mi taky padl do oka kukuřičný sirup, nikdy dřív jsem o něm neslyšela, ale může to být další zajímavá možnost, jak si osladit kaši nebo třeba bílý tvaroh :) Nemáte s ním někdo zkušenosti?
0 komentar:
Posting Komentar