Pages

Rabu, 07 November 2012

Dýňová polévka podruhé, a trochu jinak....

Dneska to bude opět jeden jednoduchý recept, a to na mou nejoblíbenější dýňovou polévku. Ten už tady sice jednou byl, ale tentokrát jsem polévku vyzkoušela trošku jinak, s kokosovým mlékem (s kokosovým mlékem jsem se  inspirovala tady, ale jinak vařím polévku trošku jiným způsobem - pro lenochy :D ) Ale kdy jindy si vychutnávat hustou a teplou polévku plnou vitamínů, než právě na podzim, kdy je sezóna dýní? A navíc má polévka krásnou oranžovou barvu, která dokáže zlepšit náladu i v šedivé podzimní dny, jako je ten dnešní :)



A proč jíst dýňovou polévku? Kromě toho, že je moc dobrá má jen minimum kalorií ( 100g dýně hokkaido má cca 40 kalorií ), a přesto zasytí. K obědu si ji dávám s celozrnným pečivem a k večeři jen tak, samotnou do veeelké misky. Můžete ji mít v hrnci v ledničce několik dní, a pokaždé když dojdete unavení a hladoví večer domů, stačí si ji ohřát a hned máte teplou, rychlou a zdravou večeři :) 

Na hrnec polévky budtete potřebovat :
1 dýni hokkaido
kostku bujonu
litr vody
bobkový list a špetka muškátového oříšku
sůl a pepř
150ml kokosového mléka ( jinak používám 100ml 12% smetany )
cibuli a stroužek česneku

Dýni rozkrojíme na půl, vydlabeme měkký vnitřek se semínky, to se do polévky nedává, a pokrájíme na kostičky. Dýni není potřeba loupat, změkne i tak. V hrnci si na trošce másla opečeme půl najemno nakrájené cibule a stroužek česneku, a potom přidáme dýni a zalijeme litrem horké vody. Přidáme bujón, bobkový list, muškátový oříšek, sůl a pepř a vaříme tak dlouho, než dýně změkne - trvá to kolem 20 minut. Potom už jen stačí vytáhnout bobkový list a tyčovým mixérem rozmixovat polévku dohladka a na závěr přidat kokosové mléko nebo smetanu. 
Někdo dělá polévku úplně bez smetany, je dobrá i tak, ale ta smetana ji zjemní. A půl kelímku nebo kelímek12% smetany na celý hrnec z toho opravdu žádnou kalorickou bombu neudělá :D
A když vyměníte smetanu za kokosové mléko, polévka získá zase trochu jinou, zvláštní chuť, ale nemusíte se bát, nijak výrazné to není. Včera jsem dala ochutnat i taťkovi, který má tuhle polévku moc rád, a nepoznal, že jsem udělala něco jinak. Až potom co to snědl jsem mu prozradila, že v tom bylo kokosové mléko :D
Toto kokosové mléko jsem koupila v Bille, je to malá 150ml plechovka a stála kolem 17 korun. A dýni hokkaido mám z Alberta, teď je tam mají ve slevě za 22 na kus, jinak je kupuju v Bille, kde stojí kolem 40 korun, ale tam už jsem je teď dlouho neviděla...dýňová sezóna se chýlí ke konci, tak si pospěšte :))
A jestli jste ještě nikdy takovou polévku nevařili, není čeho se bát, nedá se na tom totiž nic pokazit - nejtěžší částí je krájení dýně, které by zvládla i cvičená jednoruká slepá opice :D 

0 komentar:

Posting Komentar