Pages

Kamis, 21 Maret 2013

Celozrnné loupáčky

Opravdové loupáčky, jaké známe z obchodů to ale nejsou, ty vypadají úplně jinak - tvar rohlíku a navrch mák. Přesně takové si pamatuju z dětství ( mmmm a k tomu Pribináček! ) a tak jsem se rozhodla upéct opravdové loupáčkovité loupáčky. Jen jsem si je trošku upravila, aby byly z celozrnné mouky. 
Jasně že vám pravej bílej loupáček neuškodí a ani vám z něj špek nenaroste, celozrnná mouka fakt není dietní ani méně kalorická, jak si často potroublé (achjo, to je zase výraz...znám to od tatínka :D) dietářky myslí. Ale když si dáte ráno místo bílých loupáčků celozrnné, díky vláknině vás zasytí mnohem, mnohem déle a dodáte tělu i něco prospěšného.
Když přimhouříte oči, trošku se loupáčkům neboli makovkám z obchodu podobají, no ne? (jasně že jo! jsem totiž strašně šikovná a tohle jsou profesionální loupáky !)
Recept je odtud, akorát jsem nahradila bílou mouku.
Ingredience na 12 loupáčků:
150g hladké mouky

350g celozrnné mouky
60g cukru 
50g změklého sádla ( pokud nemáte, tak použijte máslo )
špetka soli
30g čerstvého droždí
300 ml vlažného mléka

vajíčko na potření (jedno vejce mělo být i v těstě, ale na to jsem zapomněla a vůbec ničemu to stejně nevadilo, tak klidně vynechte)
V míse smíchejte mouky a z kvasnic, trošku cukru a mléka připravte kvásek. Ten za pár minut smíchejte s moukou a přidejte všechny ostatní ingredience, těsto pořádně propracujte a dejte kynout na 20 minut na teplé místo. Poté z těsta vyválejte loupáčky - tentokrát ne z trojúhleníků, ale z oválů. Nejlepší je si těsto předem rozdělit na díly a každý vyválet do oválu zvlášť. Loupáčky dejte na plech s pečícím papírem, pomažte vajíčkem a posypte mákem a nechte ještě na plechu kynout přibližně 40 minut, svůj objem tak dvakrát zvětší. A potom už je jen dejte péct do trouby rozpálené na 250 stupňů, a po minutě teoplotu stáhněte na 160 a pečte 15 minut. 

0 komentar:

Posting Komentar