Pages

Selasa, 04 Juni 2013

5 tipů na rychlé a zdravé obědy+zkoušení "nových" potravin

Krásný den!
minulém článku jsem psala, že dost často nemám chuť na teplé obědy a mnohem radši dám přednost jen nějakému pečivu, ale stejně tak dost často naopak na teplý oběd chuť mám, a o tom bude právě dnešní článek. Vařím (a hlavně peču) moc ráda, ale to nemění nic na tom, že nic extra složitého neumím a hlavně se mi v kuchyni nechce před obědem trávit dlouhé hodiny minuty (a taky většinou začínám vařit až když mi kručí v břiše, takže to musí být co nejrychlejší :D). 
Takže můj ideální oběd je jednoduchý, zdravý, rychlý, ale také chutný (protože život je příliš krátký na to, abychom jedli hnusné jídlo:D), a v neposlední řadě i lehký - nemám ráda, když je nějaké jídlo moc těžké, takže se přežeru a celé odpoledne mám chuť jen ležet a ani se nehnout (jako vlk v té pohádce o Karkulce poté co sežral babičku:D), a taky chodím dost často cvičit spíš v odpoledních hodinách, a věřte mi, že poskakovat na fit boxu s plným žaludkem je opravdu za trest :D
Takže nějaký smažák s hranolkama a tatarkou (nehledě na to, že je to podle mě docela prasárnička:D) a podobné "lahůdky" u mě nepřichází v úvahu. Upřímně, přeci jen nechci vážit osmdesát kilo a mít kolem pasu elegantní pneumatiku, a tak i přemýšlím o tom, co si do té pusy nacpu. 
Oběd číslo jedna - celozrnné palačinky (jsou jen z celozrnné pšeničné mouky, bílá tam není vůbec, ale to jim na chuti ani kráse vůbec neubralo), jedna plněná bryndzou a kuřecí šunkou a druhá s camembertem a kuřecí šunkou. A samozřejmě ani tady nechyběl můj tradiční salát (ale ještě ho dneska párkrát uvidíte:D). 
Palačinky jsem udělala z celozrnné pšeničné mouky, jednoho vejce a mléka. Toť vše, stačí smíchat a opéct na trošce oleje. Nechtějte po mně přesné množství surovin, protože všechno dělám od oka (a tentokrát to navíc nebylo jen pro mě, ale víc porcí). Do nádoby  prostě nasypu mouku, hodím tam vejce a přilévám mléko, dokud to nemá konzistenci tekutého palačinkového těsta, a palačinky snad umíme všichni :)

Oběd číslo dvě, a tím se taky dostáváme k tomu, proč jsou v nadpisu "nové" potraviny. Dala jsem to do uvozovek, protože nové je to jen pro mě, dost z vás to určitě ochutnalo před sto lety. A protože moc ráda zkouším nové potraviny, co ještě neznám (zdravé potraviny - testovat nové větrníky v kavárně nebo "fajnovky" v mekáčí by asi nebylo úplně nejlepší :D), byla jsem zvědavá i na batáty - sladké brambory.
A dneska jsem se konečně odhodlala, a udělala z nich k obědu hranolky.......a naprosto jsem si je zamilovala a už nechci jíst nic jiného! :D (ale budu ráda za tip, kde je sehnat levněji, protože v Bille chtějí za 2 větší kousky 50 korun)
Batáty jsem oškrábala škrabkou, nakrájela na hranolky, dala do velké mísy a zakápla troškou oleje, pořádně promíchala a dala na plech s pečícím papírem. Posypala solí a kořením a dala do trouby přibližně na 20 minut. Chutnalo to jako něco mezi bramborama a mrkví, které se to i vzhledově podobalo, je to takové nasládlé...ale výborné.
A k nim jsem si dala krevety, ty miluju ale už jsem je dlouho neměla, a tak jsem se pro ně dneska vypravila na vietnamskou tržnici na Olomoucké, kde mají kilo za 190 korun, což je mnohem levnější než v supermarketu, ale hlavně jsou taky mnohem lepší. (vůbec nesmrdí rybinou, na rozdíl od těch, co jsem si koupila jednou v Bille). Krevety jsem jen orestovala na oleji ze sušených rajčat a posypala kořením ("kuře gril" - jsem buran :D)
Normální brambory nejím skoro vůbec, připadají mi takové "nudné" - ale batátům dávám jedničku s hvězdičkou!
A oběd číslo tři - ano, opět si povšimněte tradičního salátu, a kukuřici jsem propašovala dokonce i na trotillu :D
Takže opět extrémně jednoduché - tortilla (z mexického týdnu v Lidlu) potřená domácí lučinou, kuřecí maso orestované na pánvi a kukuřice - zamotat a sníst.
A další "nová" potravina, aneb moje první zkušenost s quinoou. Už dřív jsem se sice pokoušela ji uvařit, dělala jsem to podle návodu a pečlivě odměřila množství quinoi na množství vody....ale dopadlo to tak že quinoa byla černá jak uhel a připečená k hrnci, kuchyň smrděla ...a já jsem sprostě nadávala jedla kuskus :D 
Ale dala jsem jí i druhou šanci, a tentokrát jsem se vykašlala na nějaký návod, prostě jsem do hrnce nalila nevím-kolik vody, hodila tam hrst quinoi (to zní divně:D) a dala vařit. A kupodivu to tentokrát dopadlo dobře. Dala jsem si ji tak, jako si dost často pořád dělám kuskus - s cuketou, camembertem a sušenými rajčaty. 
Quinoa mi moc chutnala, přirovnala bych to k něčemu mezi kuskusem a bulgurem, je taková více "křupavá". 
Ale i když mi zachutnala, favoritem se asi nestane, na prvním místě je stále celozrnný kuskus - přeci jen, kuskus se vaří 3 minuty, quinoa 20 minut :D
A poslední rychlo-oběd. Bezvaječné asijské nudle z Marks and Spencer (balení 4 "hnízd" za 35kč) , které se hodí i pro ty, co si hlídají kalorie, protože jedno "hnízdo" jich má pouhých 80, ale opravdu se neskutečně zvětší a i z jednoho hnízda je pořádná porce. Já jsem ale taky pořádný jedlík, takže jsem si dala hnízdo a půl, a byla to hromada jak pro dřevorubce :D 
Nudle jsou hotové za 5 minut, poté jsem je jen ochutila sojovou omáčkou, přidala uzené tofu a kukuřici...a další výborný oběd byl na světě :)

0 komentar:

Posting Komentar