Dnešní článek bude opět tak trošku pečící, takže si připravte zástěry!
Miluju sushi, cheesecake, uzeného lososa nebo tataráček z něj (a normální tatarák taky, ale ten nejím. vy-víte-proč.), kvalitní (i nekvalitní:D) sýry, šunky a proscuitto, quiche, pesto, sušená rajčata,těstoviny na všechny způsoby....ale přes všechny tyhle dobroty si stojím za tím, že málo co je dobré tak, jako obyčejnej čerstvej chleba s máslem. (skromné děvče :D)
Pamatujete si, jak v pohádce Lotrando a Zubejda uzdravi Dr.Voštěp s Lotrandem princeznu jen tím, že jí dopřejí sluníčko a chleba s tvarohem? Tak přesně to by mě uzdravilo taky. :D
Nějaká low-carb dieta, to by nebylo pro mě, jsem hodně pečivová (a za svou největší oběť beru to, že pečivo nejím večer, jindy se ho ale nevzdám!:D). A v poslední době jsem taky dost rozmlsaná, co se pečiva týče - zkuste si párkrát upéct nějaké pečivo doma, a kupované kaiserky nebo bagetky už vám potom taky nebudou tak dobré. Nejradši si peču domácí celozrnné pečivo (třeba tento výborný chleba nebo bagely) když mě čeká víkend na brigádě, kde nemám čas na žádné "pořádné" jídlo k obědu, a tak si to tam zpříjemňuji alespoň tím pečivem. A kdo by to čekal, jak obyčejný chleba dokáže zpříjemnit
Ale ne vždy si samozřejmě peču do zásoby, dost často není pečící nálada a nebo čas, a tak, stejně jako všichni ostatní smrtelníci, sáhnu po kupovaném. Ale to už je jako srovnání škodovky s Land Roverem. Nebo kabelky z New Yorkeru s Pradou, jak chcete. (ale abych nekřivdila všem, třeba takový slunečnicový chleba s Lidlu je prostě VÝBORNÝ!)
Ale co jsem tímhle dlouhým okecáváním chtěla říct? Jen jednu prostou větu - zkuste domácí pečivo, je lepší než kupované. (to jsem taky mohla napsat hned, a byl by klid, že?:D)
Ještě než vás oslním receptem vás naučím, jak jednoduše upéct takový chleba, mám na vás - tedy hlavně na pražské čtenáře a čtenářky - jednu maličkou prosbu.
Zítra jedu do našeho milovaného hlavního města (juhuuuu, jak já ráda cestuju tím žlutým autobusem:D), a tak uvítám jakékoliv tipy, kam zajít v centru města (nikam mimo centrum to nestihnu) na dobrý oběd. Třeba nějaké dobré a ne moc drahé sushi by mě neurazilo :D. Running sushi v Palladiu znám, ale nerada chodím sama do restaurací - do takových, kde si sednete a přijde obsluha. Radši bych jen nějaké "okénko", kde si to koupíte, a sami na tácku odnesete ke stolečku, jak v mekáči :D
A nebo jsem přemýšlela že bych vyzkoušela Bohemia Bagel, protože jak už asi víte, bagely, ty já můžu :D Pokaždé, když jsem totiž sama v Praze skončím v Bageterii Boulevard s polévkou a tmavou lososovou bagetkou - nic proti tomu, je to yummy yummy, ale i tak ráda ochutnám něco nového :)
Ale teď už opravdu dost řečí, a jdeme na to pečení...
Původně jsem tento chleba chtěla nazvat "středomořský", protože mi ty bylinky, parmezán a olivy připomínají právě tuhle oblast, ale přeci jen.....tenhle chleba nikdy žádné středomoří ani neviděl, splácala jsem ho v maličké kuchyni v paneláku na jižní Moravě, a hlavně třeba v takovém Chorvatsku seženete tmavý chléb jen stěží, takže mu budeme říkat radši jen obyčejně, bylinkový chleba :D
Budete potřebovat :
300g celozrnné pšeničné mouky
100g hladké mouky
půl kostky čerstvých kvasnic
250ml vlažného mléka
špetka cukru
sůl
3 lžíce strouhaného parmezánu
1 vejce plus 1 na potření
3 lžíce oleje (já jsem měla ze sušených rajčat, ale pokud nemáte tak dejte jakýkoliv jiný)
hrst nasekaných bylinek (hlavně bazalka, hodně hodně bazalky!)
pár nasekaných oliv (ale to nemusí být)
Mouky sesypte do mísy a udělejte důlek. Do toho dejte kvasnice, špetku cukru a trochu vlažného mléka. Pár minut počkejte, než vzejde kvásek, a poté přidejte všechny další ingredience a vypracujte těsto. To nechte hodinu kynout a poté uplácejte bochník chleba,dejte ho na plech s pečícím papírem, pomažte vejcem a dejte péct na 200 stupňů - přibližně na 25 minut.
Výborně chutná čerstvý, ale stejně tak dobrý je klidně i třetí den, když si ho opečete v topinkovači. Tak jsem to měla dneska k snídani, a byla jsem nadšená :D
Dobrou chuť!
0 komentar:
Posting Komentar