Za chviličku už zase nasednu do žlutého kočáru směr Vídeň, ale pro vás tady mám ještě jeden výborný podzimní recept (v podzimní oranžové barvě!) z domova, kde o mě bylo velice dobře postaráno - na dýňové gnocchi neboli ňoky, kterým my burani občas říkáme gnoči.
V Rakousku se mi sice moc líbí a jsem ráda, že mám tu možnost tam teď půl roku pobývat, ale jedna z věcí, co mi tam chybí je jednoznačně vaření a pečení.
A tak jsem včera večer alespoň upekla.......to byste neuhádli co...........no..................ano..............loupáčky!
Dnes tady ale chvalozpěvy na milované celozrnné loupáčky psát nebudu (i když mě to dost svádí) a radši se s vámi podělím o tuhle oranžovou dobrotu, protože dýní je potřeba si užívat, dokud ještě jsou. No a co jiného padne k podzimu lépe (kromě jablečného štrůdlu se skořicí), než nějaká oranžová dýňová pochoutka?
Ráda bych se sice chlubila cizím peřím, ale budu čestná jako Mirek Dušín a přiznám tedy, že to není zásluha moje, ale mé sestry (ano, zase!). I když - Terka udělala jen těsto, které na mě čekalo v mrazáku (takže ano, bez obav si ho můžete schovat na horší časy) a já jsem nočky uvařila (rozvařila) a velice umělecky naservírovala pod hromadu oblíbeného parmezánu z ještě oblíbenější sýrárny Gran Moravia. A taky jsem to poté elegantně házela do svého hladového břicha. A s upatlanýma rukama opět ušpinila nebohého pana Nikona! Takže myslím, že mé zásluhy jsou tak jako tak nemalé, a všechna chvála by tedy měla přistát na účet můj, ne mé sestry!
A jak tedy na tyhle krasavce (i když v mém podání je to docela silné slovo, když vidím ty nepovedené tvary) ?
Terka říká, že si máte připravit (na 3 porce) :
Půl dýně hokkaido
2 malé brambory
1 vejce
hladkou mouku
trochu soli
Dýni vydlabejte a pokrájejte na kostky, není třeba loupat. Brambory oloupejte a také pokrájejte a dejte spolu s dýní vařit - tak dlouho, dokud to nebude měkké. Poté brambory s dýní rozmixujte do hladka, přidejte vejce a přisypávejte moku - tak, aby bylo těsto tak husté, aby se z něj daly tvarovat menší nočky (ty můžete dělat buď jen pomoučenýma rukama, a nebo na pomoučeném vále vždy udělat váleček a ten pokrájet). A potom už ty fešáky jen opatrně dejte do vroucí vody a počkejte, až vyplavou na povrch. V tu chvíli už je čas je vyndat ven, naservírovat se sýrem nebo sýrovou omáčkou...... a pochutnat si! :)
A kdyby někdo neměl nočků dost, může vyzkoušet třeba i tyhle klasické.
Tak se mějte krásně, a já se brzo zase ozvu - s dalším receptem i nějakým tím bezvýznamným povídáním :)
0 komentar:
Posting Komentar