Pokud vám s tím vším vánočním ještě nelezu na nervy, stane se tak právě teď.
Jakožto vánoční člověk si opět nemůžu odpustit něco vánočního, tentokrát malé tipy na 2 druhy opravdu rychlého a jednoduchého cukroví.
Ani jedno však není z mé hlavy a ani jedno (zatím!) není naší rodinnou tradicí. První, zcela zdravé cukroví jsou datlové kuličky. Kuličky, které jste v poslední době viděli snad na každém druhém blogu. A já tady s tím teď přijdu, jako bych objevila Ameriku. Prostě tregéd.
Protože tak, jako všichni automaticky vědí, že Štědrý den je 24. prosince, že po prosinci přijde leden, a že na Silvestra se slaví, tak všichni vědí, že i z datlí a oříšků se dají dělat zdravé dobroty. Jasná věc.
Já jsem si datle koupila už strašně dávno, asi před dvěma měsíci, když jsem si pochutnávala na výborné (a taky nehezky drahé) raw tyčince Lifefood ze zdravé výživy a na obalu si přečetla složení, kde jsem zjistila, že na takovou dobrotu stačí opravdu maličko surovin.Ale vzpomněla jsem si na to až po dlouhé době, v rámci příprav vánočních dobrot.
Jak jsem ale psala minule, doma máme tradici, že cukroví se z plných talířů jí AŽ na Štědrý den (do té doby se ochutnává :D). No a kdo to má vydržet, žejo.
Tak jsem si připravila alespoň takové předvánoční cukroví. Dobroty, které budu jíst, než se budu moct na Vánoce naplno pustit do všech těch lineckých hvězdiček.
Na 20-25 kuliček budete potřebovat:
250g datlí
100g kešu
lžíci burákového másla
kokos na obalení
(samozřejmě jdou i jakékoliv jiné kombinace, ale tohle je podle mě to nejlepší - žádné zbytečnosti navíc!)
Datle i kešu rozmixujte, smíchejte dohromady, přidejte burákové máslo a uplácejte kuličky a obalte je v kokosu. Jednodušší to být nemůže!
Sladit je není vůbec potřeba, díky datlím jsou sladké až až. A je to neskutečná dobrota! Což dokazuje to, že jsem je dělala včera, a dneska už je krabička v ledničce smutně poloprázdná. Nebo spíš skoro prázdná.
A druhé cukroví je zase z úplně jiného soudku. Na rozdíl od datlových kuliček to není nic #eatclean #fitness #bodybuilding #abs, ale naopak cukroví takové, jak se na pravé Vánoce sluší a patří - poctivé, s cukrem i máslem.Šlehačkové, podle Kristinky, které jsem vylepšila o vánoční koření.
Budete potřebovat :
250g hladké mouky
120ml smetany ke šlehání
120g másla nebo Hery
a na posypání cukr moučka, nebo cukr smíchaný se skořicí, perníkovým či vánočním kořením
Máslo nechte trošku změknout a smíchejte s moukou a šlehačkou, Vypracujte těsto, a hned můžete vykrajovat - a pak už stačí jen péct, na 180 stupňů, dokud cukroví maličko nezhnědne na povrchu.
Po vytažení ho hned posypte cukrem nebo cukrem s kořením.
Já jsem měla směs cukru s vánočním kořením, co jsem dostala minulý rok, je to původně z Lidlu jako posypka na kávu, ale i takhle se to dá hezky využít.
0 komentar:
Posting Komentar