Pages

Jumat, 06 Februari 2015

Recept : Sladký-nenechte-se-odradit-chlebíček s petrželí

Mrkvový dortík? Ten už mají (naštěstí!) skoro v každé pořádné kavárně.
Cuketový perník nebo buchta? I nad tím už ohrnuje nos mnohem méně lidí, přeci jen, cuketa se přizpůsobí a není v tom nijak cítit.
Brownies nebo muffiny s červenou řepou? To už jste určitě taky někdy viděli nebo ochutnali - je to hezky barevné, je to dobré,  jako zeleninovej salát to nechutná, tak proč ne.
Dýňový koláč? Klasika každého američana, a s nástupem globalizace pomalu i klasika našeho podzimu.
Ale petržel? Petržel do něčeho sladkýho?
Divný!
A nebo taky ne. Zvláštní každopádně, ale chutná to dobře.
Věřte nevěřte.
Na Vánoce se u nás pod stromečkem objevila tahle krásná kuchařka od Kitchenette. Pravda, na balicím papíru bylo napsáno Terezka, ale to mi nijak nezabránilo v tom, abych si ji přivlastnila, a vyzkoušela první recept.
Musím se přiznat, že kdybych na recept s petrželí narazila jen tak náhodně někde na internetu nebo na nějakém zdravém blogu, asi bych jen ohrnula nos, ale rozhodně bych nešla do obchodu koupit nějakej divnej kořen, na kterej mám děsivé vzpomínky z dětství, kdy toho byly ve školní jídelně plné polévky.
Ale když jsem na to narazila v té krásné knížce, tolik podezíravá jsem nebyla. Protože je to od Kitchenette, od které jsme doma zkoušeli už tolik receptů, a žádný z nich nikdy nedopadl špatně. Naopak. Mnoho z nich se stalo takovou klasikou, že je děláme dost pravidelně, hlavně co se různých koláčů týče.
Říkala jsem si, že mezi takovými dobrotami by přeci nemohlo být něco, co by byl vyloženě hnus, a taky vím, že jsem největší milovník mrkvového dortu a všech těch hutných "mokrých" buchet, a tak jsem se k tomu odhodlala.
 V původním receptu jsou ořechy, ale ty moje rorzmlsaná sestra nejí, a tak jsem je tam nedala, abych nemusela sníst celý chlebíček sama (což se stejně skoro stalo, protože ještě včera to mělo tvar kruhu, ve formě od bábovky:D), a ořechy jsem nahradila stejným množstvím mouky, ale vy je tam klidně dejte, určitě to bude ještě lepší s trochu jinou konzistencí.
Budete potřebovat :
150g celozrnné pšeničné mouky
100g vlašských nebo pekanových ořechů (a nebo místo toho 100g mouky navíc)
150g třtinového cukru
jeden zralý rozmačkaný banán
150ml oleje
1 vejce
2 lžičky sody
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice (ale víc skořice nikdy neuškodí:D)
1 lžička mletého zázvoru
120g nastrouhané kořenové petržele
Napřed vyšlehejte olej, cukr a vejce, poté přidejte rozmačkaný banán. Smíchejte mouku s kořením a sodou i pečícím práškem a přidejte ke směsi. A nakonec přidejte petržel, případně i ořechy.
Těsto nalijte to vymazané formy, a pečte na 180-200 stupňů přibližně 50 minut.
Po vychladnutí potřete krémem.
U toho jsem se neřídila receptem, ale udělala takový, jaký mám vyzkoušený z mrkvových dortíků -
1 žervé, 1 vanička tučnějšího tvarohu a 50g vanilkového cukru.
Klidně vyzkoušejte ale i ten původní - 80g změklého másla, 75g třtinového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 130g krémového sýra, javorový sirup na polití.
Tyhle hodně hutné buchty mám moc ráda, a chutí bych to přirovnala nejblíže asi mrkvovému dortu, a nebo i spíš k tomuhle dýňovému dortíku.
Petržel tam není cítit v tom smyslu, že by vám to připomínalo polívku nebo vyloženě zeleninu, ale je poznat, že tam něco je, že to není jen klasický sladký koláč, má to v tom takovou trošku štiplavou chuť.
Pokud máte rádi spíš nadýchané a měkkoučké muffiny nebo bábovky, tak to pro vás určitě nebude a radši to nezkoušejte, abyste nebyli zklamaní a nasraní. Ale pokud máte rádi spíš hutné buchty, a obzvlášť třeba mrkvový dort nebo něco s dýní, bude to přesně pro vás! :)

0 komentar:

Posting Komentar