Pages

Kamis, 23 Mei 2013

to-si-musíte-upéct : Celozrnné bagely

Včera jsem konečně objednala letenky do Londýna, a na tu počest jsem dneska i upekla pečivo, které je v anglicky mluvících zemích tak oblíbené - bagely. (no dobře, je to blbost, ale záminka k pečení se hodí vždycky:D). A tomu, že jsou bagely tak oblíbené se vůbec nedivím - jednou bagel ochutnáte, a už nikdy nebudete chtít nic jiného! :D
Poprvé jsem to ochutnala v Belríně, a od té doby je to láska na celý život. (uuu tolik romantiky!) V Česku ale nejsou bagely k sehnání tak snadno, jako kdekoliv jinde v zahraničí - vím jen, že se prodávají v Marks and Spencer (ale jen v Praze, k nám do Brna to ještě nedorazilo), a nebo občas v nějaké té kavárně. A právě v mé oblíbené brněnské kavárničce si bagel se šunkou a sýrem pravidelně dávám k obědu, s veeeeelkým kýblem latté samozřejmě. Ale není nad to si upéct něco doma, obzvlášť když to jde i ve zdravější variantě s celozrnnou moukou (ale když sežerete najednou jako já hned 3 kousky, tak je úplně jedno, jestli to je zdravé nebo ne, protože jste tak jako tak žrouti :D) Bagely existují v mnoha variantách, na slano i na sladko, s borůvkama nebo třeba s čokoládou....já jsem ale jako bejglo-začátečník zvolila tu nejzákladnější variantu.
Je to sice trošku pracnější, než obyčejné housky nebo rohlíky, ale stojí to za to. Napřed se totiž bagely dvě minuty vaří ve vodě. (ano, opravdu se vaří - v hrnci! :D). Tahle část je ale z celé přípravy nejdůležitější, díky vaření získají bagely úplně jinou konzistenci než klasické pečivo, uvnitř vláčné a hutné a na vrchu tak budou mít krásně křupavou kůrku. Toho jsem se dost dlouho bála a představa, jak topím "koblížky" ve vodě mě děsila. Nedávno ale Vaci (která má mimochodem nejlepší fotky na světě a super blog!) přidala recept právě na tyhle krasavce, a tak už jsem opravdu neodolala, a to téhle "topící operace" se pustila :D A kupodivu to dopadlo mnohem lépe, něž jsem čekala, těsto se mi nerozvařilo, bagely šly krásně otáčet i vytahovat z vody...no zkrátka se moje představy o rozvařeném těstě plovoucím v hrnci nenaplnily, a už teď vím, že jsem bagely rozhodně nedělala naposled. (a taky mám na zítra do práce skvělou svačinku, juhuuu!).
Na 9 bagelů budete potřebovat (recept je sprostě ukraden u Vaci)
3 hrnky celozrnné mouky a 1 hrnek hladké mouky
1 a 1/3 hrnku vlažné vody
Půl balíčku čerstvých kvasnic nebo půl balíčku sušeného droždí
2 lžíce cukru
lžíce soli
vajíčko s lžící soli a lžící vody na potření
Smíchejte mouky, vytvořte ve směsi důlek, do toho dejte kvasnice, trošku teplé vody a cukr a chvíli počkejte. Po chvíli kvásek smíchejte s moukou, přidejte vodu a pořádně vypracujte těsto. To nechte hodinu kynout.
V hrnci přiveďte vodu k varu a postupně do ní dávejte bagely (vejdou se tam tak tři najednou), které vytvoříte tak, že z těsta vyválíte váleček a ten spojíte. Minutu bagely vařte, poté je otočte a vařte další minutu z druhé strany. Pak je vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a posypte semínkama nebo mákem a pečte přibližně 30 minut na 220 stupňů.
P.S V celém článku jsem se zapomněla pochválit, takže to musím udělat teď - jsem neskutečně šikovná a bagely se mi krásně povedly! :D
P.S.2 Upečte si je!
P.S.3 Fakt! A nebojte se toho vaření, není to tak složitý jak to vypadá.

0 komentar:

Posting Komentar