Pages

Senin, 06 Mei 2013

Scones

Krásný večer!
Omluvám se, že sem dávám recept takhle pozdě, snad nedostanete na noc hlad, (kecám, nevadí mi to, jsem škodolibá....jen ať máte hlad! :D) ale dřív jsem neměla čas nebo sílu (a taky jsem si dneska poprvé zacvičila 2 level Killer buns and tights od Jillian, a docela to dalo nožkám zabrat :D). Fotky mi už ale leží několik dní v počítači, a bylo mi líto tyhle fešáky nepředstavit světu, zaslouží si to. Dneska to ale nebude nic typicky "zdravého", jelikož tihle fešáci nejsou ani z celozrnné mouky (ale ani ta bílá není jedovatá :D), ale žádná prasárna to samozřejmě taky nebude. Jsou opravu výborní, moc mi chutnají, a své nadšení z nich bych přirovnala k loupáčkům, takže to už něco znamená :D
Recept znám od sestry, která je pekla už několikrát, a proto když je nedávno pekla znovu, vetřela jsem se a chtěla s pečením pomáhat a naučit se to....no a dopadlo to tak, že Scones rozhodně nevypadají tak dobře, jako když je pekla Terka :D 
A co to ty (ti?) Scones vlastně jsou? Jde o anglické pečivo, které se dělá na sladko i slano (tak jako dnešní varianta), a podává se třeba k čaji, jak jinak než o páté. (v Anglii jsem nikdy nebyla, ale chytrou dělat můžu:D). Ale výborně se hodí třeba i k vínku.....ehm teda k vodě nebo lehké cole, abych nepohoršila dietářky. (tento výraz mi byl nespokojenými čtenářkami zakázán, ale víte co...:D) A chutnají máslově, přestože tam je másla maličko, o hodně méně, než jsem si při jejich prvním ochutnání myslela. Povrch mají krásně křupavý a uvnitř je těsto vláčné....a doporučuju je sežrat sníst hned čerstvé po upečení, protože tak nemají chybu!
Budete potřebovat (na 5-6 malých roztomilých ťuťu ňuňu Scoces):
140g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
malá lžička soli
30g zmrzlého másla
120ml studeného mléka
Zmrzlé máslo nastrouhejte na hrubo a promíchejte se suchými surovinami, přidejte mléko a vypracujte těsto. Je důležité, aby bylo opravdu studené. Na pomoučeném vále těsto vyválejte a několikrát přehněte (vyválet, přehnout, vyválet, znovu přehnout a vyválet...a tak dál), poté z těsta tlustého cca 2cm vykrajujte menší skleničkou nebo formičkou kulatého tvaru Scones. A dejte je péct na 200 stupňů na 8-10 minut, než zezlátnou.
P.S. Fakt si je upečte, nebudete litovat! 
P.S. 2. Opravdu, hned zítra!

0 komentar:

Posting Komentar