Pages

Sabtu, 26 Oktober 2013

Kam ve Vídni na oběd : Pie Factory a Henry

Krásný víkend přeji!
Jeden článek byl sice včera večer, takže kdo z vás to ještě nečetl, můžete to napravit teď a dát si tak třeba sobotní kávičku ve společnosti mých obrázků a slov. (a to je přesně to, po čem jste vždy toužili, já vím! )
Článků mám nachystaných hodně - třeba kde ve Vídni doplnit pravidelnou dávku kofeinu, co se mi tu líbí a nelíbí, obědy pro chudé studenty, samozřejmě i klasika jako Střípky z kuchyně kterou nemám...tak teď je ještě dostat k tomu, nějak to dát dohromady.
 Ale kdybyste měli jakékoliv jiné přání, co byste si rádi přečetli /prohlédli, piště pište pište!
Ale dnes pro vás mám dva tipy, kde se ve Vídni dobře najíst, a postupně budu přidávat (což mi připomíná, že bych to tady taky měla nějak roztřídit do rubrik, ale lenost mi v tom brání), tak snad se vám mé tipy budou líbit a třeba to někdo z vás i využije. A když ne, tak je mi to vlastně jedno - já se dobře najím tak jako tak :D
První místo, kam prostě MUSÍTE jít je moc milý podnik The Pie Factory, kde se na vás koláče (i milá paní za pultem) doslova usmívají!
Chodila jsem kolem toho dlouho, jelikož je to hned vedle naší školy, a už dlouho plánovala, že tam zajdu.
 A včera jsem se konečně rozhodla neobědvat nudně a chudě ze své růžové krabičky, ale konečně si i něco teplého do žaludku koupit. Původní plán byl quiche, na který jsem měla neskutečnou chuť. Ale jakmile jsem vešla dovnitř, kde se na mě smály všechny ty slané anglické koláče neboli pie, nešlo odolat. 
A o pár sekund později už jsem seděla se svým Veggie Pie (špenát, feta, brambory, cibule, olivy), zapomněla že jsem šla na nějaký quiche, a bylo mi líto do toho nevinného obličeje říznout.
Čerstvě upečených koláčů (protože množné číslo od PIE mi nějak nešlo napsat :D) mají v nabídce hned několik - Chicken pie, Steak pie, Meat pie, Chili con carne pie, Curry pie, a potom taky ty quiche a koláčky i ve sladké variantě. Třeba dýňový, jablečný, borůvkový, čokoládový, crumble a nebo lemon meringue pie. 
A ceny se pohybují od 4,20 do 4, 70 Euro, což je na oběd ve Vídni opravdu parádní.
Najíst se ve městě za méně jak 5 Euro je téměř nemožné, pokud tedy nechcete jíst jen nějakou obloženou housku nebo kornspitz či bagetku nebo trojúhelníček pizzy - ale ani to tady neseženete pod dvě a půl Eura. Dokonce i úplně nejlevnější (a někdy prý i docela hnusné) jídlo v menze stojí minimálně 4 Eura, a o meníčkách v restauracích ani nemluvím.
Pie Factory je hodně malý, ale o to milejší podnik - na barové židličky u oken (a to já ráda, baví mě pozorovat pohyb na ulici :D) a u dvou nebo tří stolků si sedne tak maximálně 10-12 lidí. 
Ale styl, v jakém je to zařízeno se mi moc líbí - jak to roztomilé logo, tak interiér s velkou skleněnou vitrínou, ze které se opět smějí koláčky.
A teď to nejdůležitější - kde to vůbec je.
Adresa je Spitalgasse 15, a dostanete se tam buď tramvají číslo 5 (ta jede i z Pratersternu) nebo 33 a vystoupíte na zastávce Lazarettgasse. 
A nebo můžete jen naopak ze Schottentoru tramvají 44 nebo 43, která vás za 3 minuty zaveze na zastávku Lange Gasse, odkud je to pěšky taky jen pár kroků.
Tady jsem to velmi elegantně a umělecky vyznačila na mapě.
No a nebo si taky můžete udělat pěšky hezkou procházku, třeba přes univerzitní kampus. Ze Schottentoru jste tu  za 10 minut. A na Schottentoru jste od Rathausu, kde se před Vánocemi asi bude pohybovat hodně z vás, tak do 5 minut. Maximálně.
Není to sice to úplné centrum, ale pokud budete mít o trošku víc času, rozhodně se to vyplatí (a koláčky vám to oplatí úsměvem :D)
Dokonce jsem dostala i zákaznickou kartičku, na kterou se sbírají za každý koláč razítka. 10 jich koupíte, 11 máte zdarma.
No a něco mi říká, že za můj pobyt asi tu kartičku naplnit zvládnu :D
Jediná nevýhoda je, že o víkendu mají zavřeno, což bohužel v Rakousku není nic až tak neobvyklého..
A teď se přesuneme na další místo, taktéž ideální pro dobrý oběd.
Tentokrát přímo v centru, jen pár metrů od Kärtnerstrasse a Stephansplatzu.
I v tom to případě jde spíše o takový fast food, samozřejmě v lepším provedení, než je kousek oschlé housky s rádoby masem.
Restauraci...nebo spíše bufet Henry najdete na několika místech, já jsem byla v tom přímo v centru.
Nachází se v budově, kde je i Billa Corso (kam určitě doporučuji zajít pro nějaké ty dobroty. Je to klasická Billa, akorát v hezčím prostředí a s lepším sortimentem doplněným o různé delikatesy), se kterou je to přímo spojeno.
A systém je podobný jako třeba naše brněnské Rebio nebo pražský Country life - jídlo si naložíte sami a platíte až potom podle váhy. Tady je to myslím něco málo pod dvě Eura za 100gramů.
Nabídka je hodně bohatá a lákavá, a to bych nebyla já, abych si od každého nenaložila něco.
Tradiční rakoušké Spätzle, červenou čočku se špenátem, grilovanou cuketu, těstoviny s rajčatovou omáčkou, rýži, kousek masa... Co na tom, že se to k sobě vůbec, ale vůbec nehodilo a vypadalo to lehce prasácky :D
Dohromady jsem platila 8 Euro, což je na oběd pro chudou studentku dost, ale pro někoho, kdo tu nejí denně a chce jen zahnat hlad a pochutnat si třeba při těch předvánočních nákupech je to myslím úplně OK, obzvlášť vzhledem k těm rakouským cenám.
Vedle teplých jídel je tu i salátový bar, kde se obsloužíte opět sami, ale váží se to zvlášť.
Byly tam různé saláty se zálivkou, quinoa, bulgur, krutonky, kuřecí maso, těstoviny...prostě suroviny na ideální obědový salát.
A polévky taky nevypadaly vůbec špatně.
A jako zákusek si můžete dát třeba nějaký menší dortík nebo roztomilý cupcake..
Posezení není jako v klasické restauraci, ale taky spíše fast foodové, buď u stolků nebo na barových stoličkách. 
Ale jediná nevýhoda je, že v době obědů je tu poměrně plno, obzvlášť když je zima a nedá se sedět na venkovní zahrádce.
Těmi sendviči a saláty mi to maličko připomínalo můj milovaný Londýnský Pret a Manger :)
Tak a to je vše, jjá běžím na kolo, a vy si užijte víkend.
A příště si zajdeme třeba pro změnu na kávu :)

0 komentar:

Posting Komentar