Krásný večer!
Už je to pár dní, co jsem psala článek s tak prostým názvem - Pondělí. A dneska mám pro vás pro změnu radu, jak si to pondělí pořádně zpříjemnit.
Cheesecakem!
Protože to je prostě největší dobrota. Nejlepší dortík ze všech. Radost na talířku. A tak.
Pokud jste na tomhle blogu přečtli více jak 2 články, asi vám moje slabost (ehm...přesněji řečeno úchylka) neunikla.
A pokud jste se mnou někdy byli v kavárně, na snídani, na kafi....a vlastně kdekoliv, pravděpodobně vám slovo čískejk už leze pořádně na nervy. Protože o jídle jsem schopná mluvit pořád, a o čískejku obzvlášť.
A když se zrovna ocitnu (úplnou náhodou, to se tak stává, znáte to...) v kavárně, kde jsou dortíky, může jich tam být třeba sto, a stejně je hned od první chvíle jasné, co si dám. A opravdu nechápu to nevím-co-si-dát divadýlko, co vždycky předvádím s jídelním lístkem.
A ať jsem na výletě v Praze nebo třeba Paříži, Vídni či Barceloně, je jasné, co se objeví na mém snídaňovém talířku.
No a když se mě třeba Terka zeptá, co chci upéct k svátku nebo narozeninám? No, otázka by to mohla být vyloženě řečnická.
A když mám pečící náladu? To pak hned mačkám rozdrcené sušenky do formy.
A ráda mám úplně všechny. Jak ty pořádně poctivé, z tučnější Philadelphie, tak i lehce počeštěné z levnějšího lidlovského Paloučku nebo Lučiny, nebo i ty ošizené lehčí z tvarohu.
Ten dnešní je z tvarohu, ale troufám si říct, že kdyby mi přistál na talíři a já bych neviděla přípravu, myslela bych si, že je to spíš ten tradiční, nebo alespoň z části z krémového sýra - protože nijak ošizeně ani dietně zdaleka nechutná, spíš naopak - je krásně jemný a krémový.Tvaroh ale určitě použijte tučný nebo polotučný, z nízkotučného by to už tak dobré nebylo.
Recept ale (bohužel! nesnáším, když ty nejlepší věci nevymyslím já:D) není z mé hlavy, nýbrž z blogu Laskominy od Maryny, který je podobných dobrot plný. Ale byla by škoda takovou dobrotu nedoporučit dál.
Já jsem jen dala o trošku méně cukru a tvaroh tentokrát použila z vaničky. Poprvé jsem to dělala poslušně podle receptu z tvarohu v kostce, ale při jeho mixování jsem se hrozně navztekala. A nakonec mi i tenhle z tvarohu z vaničky chutnal více, protože je mnohem jemnější a krémovější.
Na makový cheesecake do formy o průměru 23 cm budete potřebovat :
150g rozdrcených sušenek
70g másla
750g tvarohu
3 vejce
100-150g cukru
30g celého máku
45g bramborového škrobu (Solamyl)
20g hladké mouky
špetka soli
kelímek zakysané smetany na potření
A postup je jednoduchý. Rozdrťte sušenky - buď v mixéru, a nebo jen v igelitovém sáčku. Poté je smíchejte s rozpuštěným máslem a namačkejte na dno formy.
Tvaroh smíchejte s cukrem a vejci a poté přidejte ostatní suroviny. Rozpalte troubu, na její dno dejte nádobu s vodou, aby se v troubě vytvořila pára a dort se nevysušil, a dejte péct - přibližně 80 minut, 120 stupňů.
A po vychladnutí už jen potřete zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!
Cheesecake jsem pekla když jsem tu měla vzácnou návštěvu - milou a malou Blaničku, u které snad měl úspěch, protože si i přidala. Dvakrát! (a nebo byla chuděra jen hladová :D)
Takže - doporučují dvě ze dvou blondýn, a vy to zkuste taky.
A na závěr už jen přehlídka cheesecakového království.
P.S Ano, je to se mnou fakt špatný. Je to úchylka, hraničící až s nemocí.
P.S 2. Uklidněte mě prosím někdo, že jste na tom stejně!
0 komentar:
Posting Komentar