Pages

Jumat, 14 November 2014

Střípky z kuchyně

Krásný den!
Dneska vás zdravím v obzvlášť dobré formě.
Na hlavě domácí drdol, kterej už asi nikdy nerozčešu. Na 3 dny nezmalovaným obličeji upatlaný brýle, který každý tři hodiny čistím povlakem od polštáře, a na sobě slušivý outfítek v podobě růžových ponožek s plameňákama a něco-jako-noční-košile, která kdysi bývala letními šaty.
Vedle mě leží oblíbená plyšová Ikea-mrkev a sem tam na mě hodí uražený pohled westík, asi jako že v té posteli strašně překážím. 
Moc nemluvím. Žádná moudra! Při každém slově totiž mám pocit, že mi snad do krku někdo nasypal špendlíky. Ale tohle vadí asi jen mně, věřím, že pro mou rodinu je to příjemnou změnou.
A největším gurmánským zážitkem je pro mě momentálně zázvor s citronem a medem, nebo Coldrex, což se překvapivě pít dá. 
A taky nějaký to pečivo.......a čokoláda! Tu zvládám v každé situaci!
Ale dnešní článek bude z jiného soudku, a to po delší době opět Střípky z kuchyně, které se mi ve foťáku za poslední dobu nastřádaly. 
Žádný dva dny starý grahamy a čaj s medem, nebojte!
Moje první (a hned pořádně upatlané!) kešu máslo.
Ochutnat jsem ho chtěla už strašně dlouho, ale v běžných obchodech a zdravých výživách není zrovna dostupné, a když už, tak ne za hezkou cenu. A objednávat z internetu se mi nechtělo - jak kvůli poštovnému, tak i kvůli tomu, že třeba kilové balení bych mít doma prostě nemohla. Umím si představit, jakou rychlostí by asi padlo za vlast.
A tak jsem si radši v Albertu koupila 2 balíčky (dohromady 300g) pražených nesolených kešu oříšků a navztekala se doma u mixéru, ze kterého se málem kouřilo....ale mám ho. Mám ho, a stojí to za to!
Kromě kešu jsem použila i pár lžiček obyčejného oleje, aby se mi mixér úplně nezavařil, a taky pro lepší konzistenci, a přidala jsem i špetku soli a asi 2 lžičky cukru.
A společně s Lindt čokoládkami tvoří dokonalou kombinaci pro ranní ovesné kaše.
Ale když jsem nemocná, na ovesné kaše nemám ani pomyšlení. 
A v takové chvíli mě zachránily Hot cross buns z pražského Marks&Spencer. Protože lepší sladké pečivo snad není!
Jedna ze svačin - banán, kousek avokáda, holandské kakao, tvaroh a mléko, buď klasické, nebo domácí kokosové.
A moc dobrý a hlavně neskutečně jednoduchý oběd.
Rýžové nudle, sojová omáčka, marinované tofu a avokádo.
A další z obědů - celozrnné těstoviny, cuketa, sušená rajčata a mozarella light z Lidlu.
Asi nejošklivější krabičkový oběd.
To ale nemění nic na tom, že pohanku jsem si v poslední době moc oblíbila a jím ji neustále. K obědu, k večeři....pořád a pořád.
Tady zrovna s oblíbeným marinovaným tofu.
A další, jak jinak než tradiční, oběd.
Po sto padesáté kuskus, sušená rajčata, cuketa a tofu.
A jako svačina proteinová tyčinka Excellent v té nejlepší příchuti - ananas, kokos a jogurtová poleva!
A ano, samozřejmě vím, že je to spíš sladkost než nějaké fitness jídlo, ale to mě až tak netrápí. Trápí to spíš mou peněženku.
....a přesně na tomhle jsem si vypěstovala nehezkou závislost.
Ale tak odolejte, když na vás pořád volají ve fitku z vitríny na recepci!
A samozřejmě další kuskus (proč to proboha pořád ještě fotím?!)
Občas se ale snažím být strašně originální a udělat velkou změnu.
Třeba jako když jsem si koupila červenou quinou.
No, jíst se to samozřejmě dalo, ALE vařilo se to asi 20 minut (a kuskus se dělá 3 minuty!) a navíc mi to nechutnalo tolik, jako ten tradiční kuskus, takže je to jasné. Žádné změny zase nějakou dobu vymýšlet nebudu a nadále zůstanu bez nápadů, ale se svou velkou porcí kuskusu.
 Dýňová polévka a domácí celozrnný bagel. Na podzim ideální!
A stejný domácí bagel, pro změnu plněný krémovým sýrem a uzeným lososem.
A jeden z pokusů o domácí sushi, tentokrát i s čerstvým lososem.
Oblíbená dobrota z vídeňského Starbucks - granola bar z ovesných vloček, oříšků, semínek, sušeného ovoce. 
Hodně sladké a samozřejmě i hodně, hodně dobré.
Nudle z lidláckého asijského týdne, samozřejmě v oblíbené kombinaci s cuketou, tofu a sojovou omáčkou.
Dobroty k vínu - tvarohová pomazánka s uzeným sýrem a hummus se sušenými rajčaty.
Běžně jsem samozřejmě věrná vínu moravskému, ale když se ke mně dostalo i víno ze Slovinska, nedalo se dělat nic jiného, než se nad ním slitovat a vypít ho. Aby se nezkazilo....
A podobný tvaroh se sýrem i jako součást oběda, spolu s pečenými bramborami.
Další z ošklivých jídel, která bych měla spíš tajně sníst a ne je ještě fotit, ale tak....stalo se.
Bílé fazole opečené na olivovém oleji s kořením uzená paprika a k tomu Šmakoun.
A takhle podle mě vypadá ideální snídaně - poctivé domácí máslové croissanty a smoothie z banánu, kokosového mléka a kakaa.
A tradiční svačinka - tvaroh, agáve sirup a pekanové ořechy.

0 komentar:

Posting Komentar