Pages

Jumat, 27 Desember 2013

Pečení : Zimní celozrnné bagely na sladko


Recept je stejný jako bagely (to nejdokonalejší pečivo!) podle mého staršího receptu (který vlastně můj vůbec není, ale okoukala jsem ho od nejšikovnější Vaci:D), který jsem jen převedla do zimního kabátku, do sladké verze, krásně voňavé po skořici.
A nejlépe chutnají rozříznuté napůl, opečené v topinkovači (nebo na pánvi) a potřené máslem, ať už normálním, nebo arašídovým.
Snídaně vskutku božská!
Na 8-9 bagelů budete potřebovat 
3 hrnky celozrnné pšeničné mouky a 1 hrnek hladké mouky (hrnky mám o obsahu 250ml)
1 a 1/3 hrnku vlažné vody
Půl balíčku čerstvých kvasnic nebo půl balíčku sušeného droždí
5 lžíc třtinového cukru
velká lžíce skořice (a klidně přidejte i perníkové koření)
kůra z citronu
hrst rozinek (a když jsou ty Vánoce, tak třeba i namočených v rumíčku :D)
lžíčka soli
vajíčko na potření
Smíchejte mouky, přidejte skořici, vytvořte ve směsi důlek, do toho dejte kvasnice, trošku teplé vody a lžící cukru a chvíli počkejte. Po chvíli kvásek smíchejte s moukou, přidejte vodu, zbylý cukr, rozinky i citronovou kůru a pořádně vypracujte těsto. To nechte hodinu kynout.
V hrnci přiveďte vodu k varu a postupně do ní dávejte bagely (vejdou se tam tak tři najednou), které vytvoříte tak, že z těsta vyválíte váleček a ten spojíte. Minutu bagely vařte, poté je otočte a vařte další minutu z druhé strany. Pak je vyskládejte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a posypte třeba mandlemi nebo mákem a pečte přibližně 30 minut na 220 stupňů.
A opravdu se toho nebojte, i když se bagely chvíli musí povařit ve vodě, je to mnohem jednodušší než to zní.
Dobrou chuť!

0 komentar:

Posting Komentar