Pages

Minggu, 29 Desember 2013

Pečení : Domácí celozrnný chléb a nejlepší housky

Co běžně dělají dvaadvacetileté studentky?
Některé tráví většinu času učením, jiné tráví hodiny a hodiny pobíháním po obchodech a nákupem oblečení, jiné se zajímají hlavně o kosmetiku a líčení, vymetají jednu párty za druhou, jedno rande za druhým, probírají s kamarádkami nad skleničkami samé životně důležité věci...
No a já...
Já peču chleba.
Vskutku typická zábava.
Ještě nedávno (nebo před pár lety?) bych nechápala, proč si někdo peče chleba doma, když si ho může koupit.
Připadalo by mi to divný, babičkovský, oldschoolový, retro a tak dál.
No a teď se mi rozzáří oči nadšením, když z trouby vytáhnu krásně kulatý bochník!
Ale i po těch obchodech běhám ráda, ráda se namaluji, zajdu protančit střevíce, a večer jdu s kamarádkou zase na nějakou tu skleničku. Takže normální dvaadvacetiletá blondýna snad zůstávám.
A kéž bych tak měla tolik kabelek, jako bochníků chleba!
Co se týče snídaní (a vlastně jídla celkově), točí se u mě různá období.
Období ovesných kaší. Období instantních kaší Nomina, období domácích koláčů a buchet. Období loupáčků. Období lívanečků a palačinek. Období müsli a různých cereálií, období tousů s burákovým máslem....
A když na mě takové období přijde, jím to samé pořád a pořád dokola, protože je to v tu chvíli tím nejlepším jídlem na světě a nic jiného ráno nechci, na nic jiného nemám chuť.
Někdy takové období trvá třeba jen 4 dny, někdy dva týdny, a někdy třeba i několik let (joo, ty kaše!).
A právě teď je tu období pečiva, které bylo krátce přerušeno obdobím vánočkovým, a poté se opět vrátilo.
Není nic lepšího, než čerstvé nebo rozpečené, domácí pečivo! A když se k tomu přidají ještě kozí sýry nebo poctivé máslo ze sýrárny a dobrá šunka, o největší dobrotu je postaráno!
A nedávno jsem upekla svůj první, skutečně chlebový chléb.
Často jsem sice pekla tento, velice oblíbený, se sušenými rajčaty. Krásně vláčný a voňavý, ale není to úplně typický, český chléb.
Postup jsem okoukala u Verunky, akorát jsem použila jiné mouky, a dopadlo to více než dobře.
Na jeden malý bochník budete potřebovat :
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (hrnek mám 250ml)
1 hrnek hladké mouky
7g sušeného droždí (jde to ale i z klasického čerstvého droždí, z půlky kostky. Akorát je třeba přidat více mouky, jinak bude těsto moc řídké)
hrnek a půl vlažné vody
sůl
slunečnicová semínka
Všechny suroviny smícháme a a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě minimálně 45 minut. Poté ho znovu propracujeme a necháme znovu kynout 45 minut. 
Pak si rozpálíme troubu, do které vložíme pečící nádobu i s poklopem (pekla jsem to v prastarém pekáči, ve kterém mamka peče kačenu :D), aby se nahřála. Po pár minutách, až bude nádoba teplá, do ní vložíme bochník chleba, který uplácáme pořádně pomoučenýma rukama na pomoučeném vále.
A chléb pečeme přiklopený poklopem, při 230 stupních, zhruba 45 minut. Pak už jej jen vytáhneme a necháme vychladnout zabalený v utěrce.
A druhý recept bude na domácí housky.
Ty nejlepší housky ze všech!
Jsou totiž podle Dity P., z její kuchařky, kterou nám se sestrou nadělil Ježíšek, a tak teď budu zkoušet všechny recepty o sto šest. A tenhle recept rozhodně nebyl krok vedle!
Jediná změna, kterou jsem udělala bylo to, že jsem nahradila polovinu bílé mouky moukou celozrnnou pšeničnou, a houskám to rozhodně neuškodilo - na chuti ani barvě to vůbec znát není a jsou tak jako tak krásně nadýchané a měkkoučké. 
A místo sádla jsem musela použít máslo, protože sádlo jsme zrovna doma neměli (no dobře, měli, ale byla na něm elegantní plíseň :D).
 Ta knížka je celá krásná, plná dokonalých fotek, lákavých jídel, a ke každému receptu je ještě něco připsáno, což je nejlepší.
Včera jsem při prohlížení měla celou dobu na tváři tak přiblblý úsměv.
A třeba k těmhle houskám Dita napsala :
"Není nic úžasnějšího, než si v tom vykřičeném světě na chvíli sednout, z kabelky Prada vytáhnout domácí housku a s tou největší elegancí si ji nacpat do krku." :D
Na 12 housek budete potřebovat :
250g hladké mouky
250g celozrnné pšeničné mouky
půl kostky droždí
200ml mléka (plus kdyžtak trocha navíc, podle hustoty těsta)
3 lžíce bílého jogurtu
3 lžíce změklého sádla nebo másla
1 lžička soli
1 lžička cukru
bílek na potření
Smíchejte mouky do velké mísy, uprostřed udělejte důlek, dejte tam droždí, lžičku cukru a zalijte vlažným mlékem. Až se za pár minut vytvoří kvásek, smíchejte jej s moukami a přidejte všechny ostatní přísady. Vypracujte těsto a uložte jej minimálně na hodinu na teplé místo.
Potom už jen na pomoučeném vále umotejte housky (prostě klasické copánky..), rozpalte troubu, pomažte housky vajíčkem, posypte mákem, a dejte péct - 180 stupňů, 30 minut.
A další ráno můžete mít nejlepší snídani, tak jako já!

0 komentar:

Posting Komentar