Doufám, že už máte hotové makronky podle včerejšího jednoduchého receptu, protože dnes budete muset zadělat těsto na perníčky a patlat rohlíčky. Nedá se nic dělat!
Tyhle perníčky jsou totiž ty nejlepší, co jsem kdy udělala (to, že jsem je pekla jen 4x a z toho dvě várky nebyly k jídlu není podstatné :D), chutnají moc dobře a hlavně krásně voní.
No a druhým receptem třeba naopak potěším ty, co jsou do zdravého jídla tak moc zapálení (prostě strašně healthylifestyle, clean eating, body building, abs, uuuuu!), že by do pusy nic oficiálně nezdravého nestrčili ani o Vánocích.
A nebo ty, co mají obavy z toho, že z cukroví z obyčejné mouky, másla a cukru by jim okamžitě narostla obří prdel a ještě větší špek.
A nebo ty, co chtějí zkusit letos i nějaký nový druh.
Jasně, psala jsem o tom, že cukroví nijak "ozdravovat" nebudu, a samozřejmě budeme mít poctivé linecké, ořechové rohlíčky od babičky, rafaela, vinné cukroví (pokud víno nepadne za vlast jinak...) a další tradiční dobroty, ale do oka mi v německém časopise Women´s Health padly i tyhle, rádoby zdravě se tvářící, rohlíčky s mrkví, mákem a mandlemi, tak jsem je jako zpestření vyzkoušela, a chutnají taky moc dobře.
Recept na Norské zázvorové perníčky jsem obšlehla od Kluků v akci (no jo, ráda koukám na všechno o vaření, i když Dita stále vede! :D) a rozhodně to byla dobrá volba.
Už jsem říkala, jak krásně voní?
Na 3 plechy budete potřebovat :
150 g másla
1 dl medu
2 dl (třtinového) cukru
1 dl smetany
450 g hladké mouky
lžička prášku do pečiva
lžička mletého zázvoru
lžička mletého pepře
žička mletého hřebíčku
2 lžičky mleté skořice
Těsto je potřeba udělat předem a nechat ho v ledničce minimálně přes noc, tak honem honem, ať to stihnete!
V mikrovlnce rozpusťte máslo s medem a cukrem a až to trochu vychladne, přidejte smetanu. Mouku smíchejte s kořením a smíchejte s tekutými přísadami. Vypracujte těsto, rozdělte jej na dvě části, dejte do sáčku a strčte do ledničky. A za několik hodin už můžete vykrajovat, což jde opravdu krásně, s těstem se dobře pracuje, nic se nelepí, netrhá....A pečte cca 10 minut při 170-180 stupních.
A pak už stačí jen ozdobit - musím se pochválit, letos se mi ten bílkovo-cukrový krém nějak povedl, protože se to zdobilo hezky a já jsem tak ani nemusela být tak sprostá, jako obvykle, když mi krém teče po rukách a je všude jinde, jen ne na perníčkách.
A teď ty slibované rohlíčky.
Přibližně na 30 kousků budete potřebovat :
50 gramů strouhané mrkve
50 g celozrnné mouky
50 g hladké mouky
40g mletého máku
40g mletých mandlí
25g třtinového cukru
25g vanilkového cukru
70g másla
1 bílek
A postup je samozřejmě jednoduchý - studené máslo nakrájejte na kousky a smíchejte se všemi ostatními přísadami. Vypracujte těsto, z toho vyválejte několik hadů uložte minimálně na hodinu do ledničky. Poté už z těch hadů jen vytvořte rohlíčky (samozřejmě můžete použít formičku, ale na to jsem byla líná...) a dejte péct na 180, 15 minut. A po vytažení z trouby je můžete ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
A na závěr pro vás mám ještě jeden tip na jedlý.....ehm tedy pitný....dárek.
Recept není můj, ale mé nejoblíbenější a nejhodnější blondýny (nejhodnější je samozřejmě proto, že jsem tuhle dobrotu právě od ní dostala!:D) Téry.
Čokoládovo-kokosový likér.
Neskutečná dobrota, tekutá radost. Motající se nohy.
Postup najdete tady a myslím, že dárek je to ideální. Nebo alespoň pro mě byl, oči se mi rozzářily víc jak stromek u Rathausu a zmizel rychlostí blesku, nečekaně.
Dostala jsem ho takto, elegantně v lahvi od Mattonky, abych měla v té Vídni přeci jen něco českého :D
A minulý rok jsem podle Téry dělala vaječný likér, který měl u babičky s dědou taky úspěch.
No a třeba takovým nakládaným hermelínem se taky nic nepokazí.
Tak to je pro dnešek všechno, mějte se hezky, a nezapomeňte se vrhnout na těsto na perníčky!
Mě dneska čeká po dlouhé době hodina fitboxu, potom tu dřinu spláchnu nějakým tím svařáčkem na brněnských trzích, a večer se vrhnu na pečení dalšího cukroví.
Jak já ten předvánoční čas miluju!
0 komentar:
Posting Komentar