Pages

Jumat, 18 April 2014

Celozrnný mazanec + velikonoční pečení

Hezký den! 
Blíží se Velikonoce, a to si žádá nějakou tu dobrotu. Ideálně tradiční. Nebo ve tvaru beránka. Nebo cokoliv, jen k tomu přidejte slovo velikonoční, a bude.
Recept na mazanec i jidáše je z části z celozrnné mouky, ale samozřejmě jde stejně tak dobře použít i tu obyčejnou, a nestane se nic. A pro změnu fešáci beránci jsou úplně klasičtí.

O tom, jaká dobrota to je jasně vypovídá to, že jsem ho pekla včera odpoledne....a teď už je na talíři poslední kousíček.
A kdyby mi nebránilo svědomí, nedožil by se ani dnešního rána!
Je krásně vláčný, voňavý, měkoučký....
Na jeden bochánek budete potřebovat :
půl kostky čerstvého droždí 
60g třtinového cukru
200ml mléka
200g celozrnné pšeničné mouky
170g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky (bílek na pomazání)
60g rozpuštěného másla
velká hrst rozinek nebo brusinek, naložených ve 2 panácích rumu 
kůra z jednoho citronu
lžička muškátového oříšku
Z droždí, pár lžic vlažného mléka a lžíce cukru vytvořte kvásek. Pár minut ho nechte odstát a poté přidejte do mísy k moukám, cukru, žloutkům a rozinkám. Přilijte rozpuštěné a trochu vystydlé máslo. Pořádně propracujte těsto, poté jej vyklopte na pomoučený vál a uplácejte bochánek. Pokud se moc lepí, přisypávejte opatrně mouku.
Nechte hodinu kynout na teplém místě.
Pak už jen bochánek znovu propracujte, dejte na plech s pečícím papírem, potřete bílkem a pečte asi 40 minut na 180 stupňů.

U všech receptů na mazance bývá psáno - navrchu udělejte malý kříž.
No, minulý rok jsem výraz "malý kříž" pochopila po svém a mazanec podřízla jak jehně a mazanec se v troubě celý rozjel.
 Včera jsem na sebe, s nožem v ruce, byla pyšná, jak maličký křížek jsem to udělala.
A rozjel se úplně stejně...
Ale nevadí, chuťově je tak jako tak na jedničku. A to, že je vyfocený z boku nebo schovaný za slepičkou není náhoda :D
A teď přichází na řadu pan Beran.
Zcela necelozrnný, s pořádnou kostkou másla, kelimkem ricotty.....a tak dobrý!
Pekla jsem ho podle Maryny, která má na blogu lákavých receptů víc než dost, a k tomu dokonalé fotky (a já si při jejich prohlížení vždycky připadám strašně neschopná :D)
Já jsem pekla beránka docela malého, na délku 20 cm, na výšku k hlavičce měl 15 cm, takže mi z celého množství vyšel jeden beránek a ještě 6 muffinů, takže pokud chcete jen maličkého beránka, udělejte poloviční množství.
250 g hladké mouky
250 g másla
200g cukru
250 g ricotty nebo tvarohu
5 vajec
balíček prášku do pečiva
Nejprve dejte rozpustit máslo do mikrovlnky a nechte trochu vychladnout. Vyšlehejte vejce a postupně k nim přidávejte cukr, aby vznikla taková pěna. Za stálého míchání opatrně přidávejte ricottu a poté máslo. A na konec postupně zašlehejte mouku smíchanou s práškem.
Formu pořádně vymažte a vysypte, naplňte těstem, přikryjte vrchním dílem beránka, a pečte přibližně 50 minut, na stupňů.
Chvíli nechte beránka vychladnout ve formě a potom OPATRNĚ vyklopte.
Další jarní dobrotou jsou tyhle roztomilé muffiny a bábovičky, které pekla Terka. Recept je z časopisu Albert, kde je ale jako velikonoční zajíček, a takovou formu bohužel nemáme. (těžký život, já vím!)
Na 8 muffinů (nebo 6 mini báboviček a 4 muffiny) budete potřebovat :
2 vejce
60g cukru
100g polohrubé mouky (nebo napůl s celozrnnou)
půl sáčku prášku do pečiva
1 nastrouhaná mrkev
1 menší nastrouhané oloupané jablko
hrst rozinek
lžíce rumu
Vejce vyšlehejte s cukrem a pak přidejte mouku smíchanou s práškem. Poté přimíchejte postupně mrkev, jablko, rozinky a rum a dejte péct, přibližně na půl hodiny, 180 stupňů.
A protože je to těsto tak výborné, upekla jsem z něj dneska i beránka.
Ale toho vidět nechcete.
A nebo jste tak škodolibí, že chcete?
No, máte to mít!
Říkala jsem si, že přeci nebudu vysypávat formu piškotama, tak jak je to v receptu.
Tsss, taková blbost, dám tam normálně mouku!
.....a asi to tak úplná blbost nebyla :D

A jako poslední jsou tu celozrnné Jidáše z loňska. Tedy samozřejmě recept je z loňska, letos budeme mít čerstvé!
Nebo jidášové? ti jidáši? ty jidášky?
Prostě velikonoční pečivo, tak!
Na 10 kousků budete potřebovat :
180g celozrnné mouky
70g hladké mouky
150ml vlažného mléka
50g cukru
třetinu balíčku čerstvých kvasnic
nastrouhanou kůru z jednoho citronu
2 žloutky plus jedno vejde na potření
50 g změklého másla
Smíchejte mouky a z droždí, cukru a mléka udělejte v důlku z mouky kvásek, Po pár minutách ho promíchejte s moukami, přidejte všechno ostatní a vypracujte těsto.
Pořádně ho propracujte, hodně a hodně míchejte, ať je máte krásně nadýchané (ne, to není zrovna můj případ :D)
Těsto nechte hodinu kynout a poté z něj udělejte různé zamotané tvary. Dejte je na plech s pečícím papírem, ozdobte rozinkami nebo oříšky, pomažte vajíčkem a nechte ještě na plechu 20 minut kynout. Poté je dejte péct na 200 stupňů, přibližně 20 minut.

0 komentar:

Posting Komentar