3 obědy s cuketou?
A ani jednou se tu neobjeví můj tradiční kuskus! Sama tomu nemůžu uvěřit! A vy taky ne!
Abych se přiznala, ne pokaždé se mi chce k obědu něco vařit - častokrát nepohrdnu ani nějakou tou (tmavou) bagetkou, houstičkou nebo krajícem, nejlépe domácího nebo lidláckého slunečnicového, chleba. A dát si k obědu kus pečiva mě nijak neuráží (spíš naopak, nejradši bych vyjedla celou pekárnu!).
No, jsem to ale grumán a zdroj inspirace!
A když neobědvám doma, což je většinu času, nosím si s sebou buď nějaké to pečivo, nebo růžovou krabičku. A nejčastěji se v ní skrývají palačinky na slano, z rozemletcýh ovesných vloček, plněné šunkou a sýry všeho druhu.
A nebo, velmi originálně, ten zmiňovaný kuskus.
A ne, nepřejedlo se mi ani jedno a jsem si jistá, že kuskusovému království budu vládnout ještě dlouho.
Ale když už si doma oběd vařím, měl by splňovat tři základní faktory.
- aby to bylo rychle. Rychle!
- aby to bylo zdravé
- aby to bylo tak dobré, že se budu plácat po zádech a olizovat až za ušima
- aby to zasytilo, ale ne až tak, abych se potom nemohla ani hnout
- aby v tom byla cuketa
....Ne dobře, poslední bod samozřejmě není nutnost, ale snažím se si ke každému obědu nebo večeři dávat alespoň nějakou zeleninu - a abych byla upřímná, z mísy plné lupení radostí do stropu zrovna neskáču, a tohle je pro mě ta nejlepší forma, jak do sebe dostat POŘÁDNOU porci zeleniny. (zelenina od slova zelená. A zelená je cuketa. Takže všechno v pořádku!).
Jako první jsou tu celozrnné špagety s..........chtěla jsem to nazvat vegetariánská boloňská omáčka, ale to zní jak od Babicy, takže tomu radši budeme říkat jen velmi originálně těstoviny s cuketou a rajčatovou omáčkou.Celozrnné špagety můžu rozhodně doporučit z Lidlu, jsou moc dobré a navíc za sympatických 20 korun. Občas je kupuju i v DMku, ale tam stojí myslím o 10 korun více.
- celozrnné špagety (moc dobré a levné mají v Lidlu)
- 2 menší cukety
- půlku cibule
- 250g rajčatového protlaku
- parmezán/ Gran Moravia/ eidam
Cukety nakrájejte na malé kousky, není potřeba je loupat, hezky změknou tak jako tak. Na lžičce oleje orestujte na jemno nakrájenou cibuli a poté přidejte cukety a osolte. A až pustí vodu, přidejte protlak a nechte chvíli povařit aby to maličko zhoustlo. Přidejte koření, nejlépe provencálské, a pepř.
A pak už jen zbývá naložit to na špagety a bohatě zasypat parmezánem.
A teď přichází na řadu jedno z nejlepších jídel, co jsem v poslední době jedla.
Cuketové kari!
Poprvé jsem tuhle dobrotu ochutnala u mé milé Téry (u které mimochodem najdete podobně lákavých receptů hromadu!), a po příjezdu domů jsem o tom tak básnila, až jsem musela rychle běžet pro cukety a honem začít vařit.
Veliký úspěch to mělo i u mamky a sestry, celý hrnec padl za vlast rychlostí blesku. (jen taťka a přítel z toho nemají rozum, ale to není důležité :D)
Nejlepší je to samozřejmě z kokosového mléka, tak jako to připravila Téra, ale u nás jsem zrovna jako naschvál nemohla žádné sehnat (a Lidl s vyprodaným asijským týdnem ať si trhne nohou!) a tak jsem musela v regále sáhnout po 12% smetaně.
Původní recept najdete tady a já jsem si netroufla ho nijak měnit, a dobře jsem udělala (jako by to tak nemohlo být vždycky, Markéto!), jen jsem toho uvařila trochu víc, hlavně placiček.
Cuketové kari (3 větší porce)
2 cibule, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru - cca 2 centimetry, kousek pórku, 1 a půl kelímku 12% smetany (nebo kokosové mléko), sůl, pepř, olivový olej....a hlavně hodně koření - kurkumu a kari (přivezla jsem si pořádný pytel z Vídeňského Naschmarktu).
2 cibule, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru - cca 2 centimetry, kousek pórku, 1 a půl kelímku 12% smetany (nebo kokosové mléko), sůl, pepř, olivový olej....a hlavně hodně koření - kurkumu a kari (přivezla jsem si pořádný pytel z Vídeňského Naschmarktu).
Na trošce oleje jsem osmahněte na drobno pokrájenou cibuli a česnekem, pórkem a zázvorem. Po zezlátnutí to zasypte kořením, ale sůl vynechte, ta přijde až nakonec. Poté přidejte nakrájenou cuketu a chvíli opékejte. Pak zalijte smetanou a nechte probublávat a zhoustnout. Poté dosolte a nechte cuketu změknout.
Placičky:
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1 hrnek hladké mouky, hrnek vody, lžičku soli, rozpuštěné máslo na potření.
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1 hrnek hladké mouky, hrnek vody, lžičku soli, rozpuštěné máslo na potření.
Postup je jednoduchý - smíchejte mouky s vodou a uplácejte těsto. Z něj tvarujte placičky a ty opékejte na pánvi na sucho. A potom pořádně potřete máslem.
A na závěr jsou tu opět špagety. Tentokrát dost obyčejné, nic inovativního....ale moc dobré, a to stačí!
A samozřejmě spolu s nesmrtelnou dvojkou - cuketa a syrovátkový sýr.
Na 1 porci :-celozrnné špagety
-1 menší cuketa
-syrovátkový sýr z Lidlu (dávám třetinu nebo polovinu)
-lžíci lučiny
A postup? Jednoduchý jak facka!
Dejte vařit špagety (ooo jak nečekané) a mezi tím nastrouhejte škrabkou cuketu, včetně slupky, není potřeba ji loupat. Poduste ji v pánvi na lžičce oleje, aby pustila vodu.
Až budou špagety uvařené, slijte vodu a promíchejte s lžící lučiny a přidejte cuketu. A pak zbývá už jen syrovátkový sýr.
0 komentar:
Posting Komentar