Snídaně, nejlepší jídlo dne.
Nikdy bych se ráno neošidila a nikdy bych si neodepřela pořádnou a dobrou snídani. Protože jaké ráno, takový den. A přeci nebudu mít hnusnej den.
Nechápu lidi, co nesnídají a NEMAJÍ na to čas - taková škoda, ochudit se o hezké ráno. A navíc ráno má čas každý, záleží jen na tom, kdy vstanete. A vstát o 15 minut dřív za to stojí.
Já vstávám pokaždé s předstihem, většinou minimálně o hodinu dříve, než musím odcházet - abych si mohla v klidu umýt vlasy, namalovat se (pokud nejdu cvičit), postávat před skříní s tím že nemám co na sebe, vychutnat si snídani a u toho koukat na zprávy nebo Dobré ráno.
A ne, vážně nejsem Šípková Růženka co by vyspávala do 10. Mnohdy mi zvoní budík před 6 a ovesná kaše mi chutná klidně i v 5.
Takže milé dámy, radši si přivstaňte, hezky se upravte, dejte si nějakou dobrotu, a vyražte s úsměvem.
Vaše okolí to ocení víc, než když se přiřítíte s mastnýma vlasama, nasraným výrazem a všechny seřvete, že nestíháte.
Tak!
A abych nezapomněla, jediné moudro z dámských časopisů, které jsem schopna akceptovat je to, že lidé, kteří snídají jsou štíhlejší.
Však znáte to moje pravidlo o tom, že ráno se může cokoliv a ničemu to neuškodí - naopak. Souhlasit s tím nemusíte, ale když budete, budete mít i hezčí rána. A to se vyplatí! (a co tam máš dál, Horste?).
Večer si dortík a nějakou tu dobrotu klidně bez problému (ehm....většinou bez problému) odepřu, ale ráno? Proč bych to dělala? Sem s tím!
Nejlepší čertvé domácí croissanty v jedno nedělní ráno - hezky poctivé, pořádně máslové, takové nekoupíte v žádné pekárně (pokud nebydlíte ve Francii). A k tomu oblíbená brusinková syrovátka ze sýrárny.Takhle vypadá snídaně přesně podle mých představ!
A kaším jsem samozřejmě stále věrná, tady zrovna s datlovým sirupem, čekající na pořádnou lžíci máslíčka.Tohle máme doma poprvé, je fajn (ještě aby, ne když je to máslíčko!), ale hladké smooth bez kousků mám radši. A tohle je navíc úplně bez cukru a soli, ale já v tom mám cukřík ráda. Takže kolega s modrým obalem stále vítězí.
Všechny tři druhy - smooth, crunchy i tohle wholenut (jsou tam celé arašídy, i se slupkou) koupíte za 60 korun.
A další oblíbená dobrota.
No dobře, oblíbený mám všechno...
Anglické hot cross buns z pražského Marks and Spencer a k tomu tvaroh s domácím musli, arašídy a nedomácími rozinkami v jogurtu.
A další moje klasika, tvarohové "tiramisu" z domácích celozrnných piškotů a cornies s máslíčkem a banánem.
A zase ta anglická dobrota a ananasový ňuňu cupcake.
A zase domácí croissanty, zase brusinková syrovátka, k tomu tvaroh s brusinkama a arašídama.
To bych mohla každé ráno! (a vás taky sním!)
Další dobrota z Marks and Specer - rozinkový scone.
Pokaždé, když jedu do Prahy, nohy mě čistě náhodou zavedou do Marks and Spencer. A moje oči tam, opět čistě náhodou, vyhlíží žluté slevové cenovky.
.....a tak pak chodím na žlutý autobus se zelenou taškou plnou dobrot.
Další ovesná kaše, opět moje oblíbená a jednoduchá kombinace - s domácím musli. A máslíčkem. Nečekaně.
A další cupcake, tentokrát v mrkvové variantě. Společnost mu dělaly opět domácí croissanty, tyhle pekla sestra a byly až moc mini. Vypadá to sice roztomile, ale o trochu větší jsou lepší, víc tam vynikne to měkké tělíčko a vrstvy.
Což ale samozřejmě neznamená, že by byly špatný a že by nepadly za vlast během pár sekund.
Tousty s máslíčkem, tvaroh se schovanýma brusinkama a oříškama a brusinková syrovátka.
Jak málo stačí ke štěstí!
Ehm...nebo hodně?
Kaše. Datlový sirup. Banán. Máslíčko.
A s palačinkama je to ráno taky hned hezčí - stačí pomlít vločky, k tomu vajíčko, mléko, na pánev kapku oleje.....a je to. No a tvarohem a datlovým sirupem se taky nikdy nic nepokazilo, žejo.
Ale teď přijde to nejlepší. Nejlepší. NEJLEPŠÍ!
Kdyby měl být zítra konec světa a vy byste si mohli upéct už jen jednu věc, upečte si croissanty.
Ale pokud vím, na zítra se konec světa neplánuje, ale radši si je upečte. Co kdyby....
O tom, že některé věci se prostě nevyplatí ozdravovat už jsem psala. A tohle je přesně ono. Nešiďte to, dejte tam hezky kostku másla, bílou mouku, a nevymýšlejte kraviny, alespoň tentokrát.
Na croissanty je potřeba nějaký ten čas, ale nenechte se odradit, není to vůbec tak složité, jak se může zdát.
A příprava sice trvá několik hodin, ale váš úkol je jen jednou za hodinu přijít, těsto přehnout, a zase uložit do ledničky, takže to opravdu nejsou hodiny a hodiny plácání těsta. To uplácáte jen jednou a není to o nic složitější než třeba na loupáčky.
Ale teď už dost řečí, i když ódy bych dokázala psát do nekonečna....
Recept je od Kitchenette, kam chodím pro inspiraci (a nebo jen tak očumovat :D) moc ráda. Najdete tam i přesnou fotodokumentaci jak postupovat, takže se nebojte - když se povedly mě, povedou se i vám.
A když vám to nebude přesně vycházet s přehýbáním, taky se nic moc nestane, já jsem to už pak přehýbala jak mě napadlo (nebo spíš jak to šlo:D) krásné vrstvy se stejně objevily.
Oproti receptu od Kitchenette jsem dala jen méně másla, místo původního množství jen kostku. Ne proto, že bych to chtěla za každou cenu nějak odlehčit, ale proto, že víc v ledničce nebylo a lenost mi nedovolila jít do Billy.
Sestra mi nadávala, že jestli to bude málo mastňoučké, tak ať si ji nepřeju. Ale apokalypsa se nekonala, mastňoučké to bylo pořádně
Na 16 fešáků budete potřebovat :
350 ml mléka
50 g třtinového cukru
14 g instantního droždí
440 g hladké mouky
lžíce soli
250 g másla (tolik jsem dala já a bohatě to stačilo, ale můžete dát 340, jak uvádí Kitchenette)
1 vejce na potření
1) Smíchejte vlažné mléko s cukrem a droždím a nechte vzejít kvásek.
2) Po pár minutách ho přidejte k mouce a soli a vypracujte hladké těsto.
3) Dejte těsto na pomoučený vál a pořádně propracujte. Vyválejte obélník tlustý přibližně 3 cm a zabalte do fólie a uložte do lednice alespoň na hodinu.
4) Kostku másla dejte mezi dva pečící papíry nebo potravinářské fólie a vyválejte čtverec velký přibližně jako to těsto. Na chvíli dejte do ledničky.
5) Vyndejte těsto a na pomoučeném vále ho vyválejte tak, aby se do něj dalo zabalit máslo, tak jako na obrázcích.
6) "Zabalenou obálku" vyválejte na obdélník, přeložte na třetiny a dejte opět ve fólii do ledničky.
7) To stejné zopakujte ještě 3x, a vždy mezi tím nechte těsto hodinu v ledničce.
8) Teď už zbývá jen poslední chlazení - podle receptu je to minimálně 6 hodin, ale já jsem byla nedočkavá a déle jak 4 nevydržela. A kupodivu to nevadilo.
9) A teď už jez zbývá těsto vyválet, opět na pomoučeném vále, vykrájet trojúhelníky a zamotat croissanty. Potřete je vejcem a nechte opět kynout, minimálně hodinu.
10) Pečte na 200 stupňů, 20 minut - v polovině pečení prohoďte plechy.
P.S. Pokud je nebudete jíst hned po pečení ale třeba až ráno, dejte si je na chviličku rozpéct na pánev, jsou potom úplně jako čerstvé.
P.S.2 Vážně to není složité ani náročné, jen je potřeba být pár hodin doma. A kupodivu ani to válení másla není tak hrozné, jako to zní.
P.S. 3 Upečte si je! Hned!
0 komentar:
Posting Komentar