Když jsem je vytáhla z trouby, ptala jsem se sestry, jak jim budeme říkat, a taky neměla žádný nápad. A mít jídlo bez názvu je prostě tragédie, to je jasná věc!
Mohla bych tomu říkat třeba mini mazance, ale to zní moc velikonočně, a tyhle svátky už jsou dávno pryč. Nebo bulky z vánočkového těsta? To zní taky dost blbě. Houstičky to nejsou, buchtičky taky moc ne....a tak zbývají bochánky, ačkoliv je to slovo ponědkud....divné.
A tak vám tedy představím tyhle bochánky.
Věřte mi, chutnají mnohem lépe, než slovo "bochánek" zní. A snídaňové jsou jednoduše proto, že takové sladké dobroty mám zafixované jako snídaňové jídlo, díky kterému je každé ráno hned hezčí. Těsto je
A uvnitř jsou bochánky krásně měkké a vláčné, žádná nudná suchá bábovka!
Na 4 bochánky (= 4 porce) :
200g celozrnné mouky ( já jsem měla pšeničnou celozrnnou )
50g bílé hladké mouky
30g másla
50g cukru
špetka soli a muškátového oříšku
jeden žloutek ( bílek bude na pomazání )
čerstvé kvasnice (půl balíčku)
120 ml vlažného mléka
kůra z jednoho citronu
lžička vanilkového aroma
(a lžíce rumíčku, pokud máte :D)
Mouky sesypte dohromady, a z trochy cukru, trochy teplého mléka a kvasnic vytvořte kvásek a nechte chvíli odpočívat. Poté přidejte k moukám spolu se zbytkem ingrediencí a s pomocí mléka vypracujte těsto, mělo by být trochu řídké. Nechte kynout minimálně 30 minut a potom uplácejte 4 bochánky. Ty dejte na plech s pečícím papírem, potřete bílkem a posypte semínky nebo mákem a dejte péct na 200 stupňů na 25-30 minut.
0 komentar:
Posting Komentar