Pages

Selasa, 23 April 2013

Celozrnné snídaňové bochánky

Přiznám se, že jsem vůbec nevěděla, jak tyhle fešáky nazvat.
Když jsem je vytáhla z trouby, ptala jsem se sestry, jak jim budeme říkat, a taky neměla žádný nápad. A mít jídlo bez názvu je prostě tragédie, to je jasná věc!
Mohla bych tomu říkat třeba mini mazance, ale to zní moc velikonočně, a tyhle svátky už jsou dávno pryč. Nebo bulky z vánočkového těsta? To zní taky dost blbě. Houstičky to nejsou, buchtičky taky moc ne....a tak zbývají bochánky, ačkoliv je to slovo ponědkud....divné.
A tak vám tedy představím tyhle bochánky.
Věřte mi, chutnají mnohem lépe, než slovo "bochánek" zní. A snídaňové jsou jednoduše proto, že takové sladké dobroty mám zafixované jako snídaňové jídlo, díky kterému je každé ráno hned hezčí. Těsto je podobné jako na vánočku, akorát tady odpadá ta nemilá povinnost pletení, u kterého se dost často navztekám a můj slovník v tomhle případě není takový, jaký by měla mladá dáma mít.
A uvnitř jsou bochánky krásně měkké a vláčné, žádná nudná suchá bábovka!
Na 4 bochánky (= 4 porce) :
200g celozrnné mouky ( já jsem měla pšeničnou celozrnnou )
50g bílé hladké mouky
30g másla
50g cukru
špetka soli a muškátového oříšku
jeden žloutek ( bílek bude na pomazání )
čerstvé kvasnice (půl balíčku) 
120 ml vlažného mléka
kůra z jednoho citronu
lžička vanilkového aroma
(a lžíce rumíčku, pokud máte :D)
Mouky sesypte dohromady, a z trochy cukru, trochy teplého mléka a kvasnic vytvořte kvásek a nechte chvíli odpočívat. Poté přidejte k moukám spolu se zbytkem ingrediencí a s pomocí mléka vypracujte těsto, mělo by být trochu řídké. Nechte kynout minimálně 30 minut a potom uplácejte 4 bochánky. Ty dejte na plech s pečícím papírem, potřete bílkem a posypte semínky nebo mákem a dejte péct na 200 stupňů na 25-30 minut.

0 komentar:

Posting Komentar