Pages

Jumat, 05 April 2013

Vařila Markétka kašičku...aneb kašičkový speciál

Uznávám, nadpis je lehce debilní, hlavní je ale to, že dneska bude řeč o něčem tak obyčejném a přitom tak dobrém, jako je ovesná kaše.
Ještě musím dodat, že moje kaše nikdy nijak inspirativní ani barevné a krásně vypadající nebudou, a to z jednoho prostého důvodu...jahody, maliny, borůvky a další barevné ovoce vůbec nejím, jen banány, a proto je tam cpu pořád dokola.
Jak už jsem psala stokrát, snídat je důležité, a já bych bez snídaně neměla energii ani na to převléknout se z pyžama. A na snídani si udělám čas vždycky....každý má ráno čas, záleží jen na tom, kdy vstanete, takže bez výmluv! :D ( a ano, jsem tak bláznivá, že dobrovolně vstávám třeba v 5:30, abych se mohla nasnídat :D ). Co se týče snídaní, mám vždycky období, kdy si zamiluju jednu věc, a tu jím pořád dokola Dlouhou dobu to teď byly celozrnné loupáčky ( aaa dala bych si je zase! ), předtím zase opečené tousty s burákovým máslem a banánem, mrkvové muffiny....a už to chtělo změnu, ne že by se mi to přejedlo, ale kaším by to taky mohlo být líto :D A tak jsem se zase na chvíli vrátila k ranním kašičkám, jsou to takové snídaňové stálice, zdravé a výborně zasytí.
A vykašlete se na nějaké umělé, přeslazené a kupované instantní hnusy. Je to drahé a rozhodně to není tak zdravé, jak se tváří. Třeba takové kaše od Emca - proč sakra ovesná kaše obsahuje bramborový škrob a rostinný tuk? Nemluvě o tom, kolik cukru tam je. A taková jahodová  instantní kaše obsahuje celých 0,7% jahod - úžasné! :D Jasně, já si kaši taky sladím a ráno mi cukr nevadí, je potřeba si ten život..nebo spíše ráno osladit, ale dávám přednost datlovému nebo agáve sirupu. A cokoliv, co si uděláte doma je lepší, než nějaký polotovar. A příprava kaše vám čas opravdu nezabere, stačí si večer dát do misky vločky, zalít mlékem, dosladit sirupem, šokolate nebo medem....a ráno jen dát do mikrovlnky :)
A jaké kaše si dělám nejčastěji já?
1) "Overnight oats" Přes noc dám do misky 5 lžic vloček, 100ml mléka, 100ml vody, a ochutím datlovým sirupem nebo tím z agáve, případně medem...a teď jsem si moc oblíbila i karob, který připomíná kakao. Někdy přidám i chia semínka.....a ráno jen vytáhnu z ledničky, dám do mikrovlnky, a snídaně je za minutu hotová.
2) Instantní kaše Nomina
A někdy si taky dávám kaši Nomina (ten název je hroznej :D ). Prodává se v mnoha verzích - jáhlová, vícezrnná, ovesná, pohanková, špaldová, rýžová, a není to nic umělého ani doslazovaného. Stojí kolem 35 korun, a mají ji ve zdravých výživách a jáhlovou i v Bille. A jsou výborný! (když se dobře ochutí ), a jejich výhoda je, že jsou instantní, stačí rozmíchat v horkém mléku a snídaně je na světě. 
Rozmíchám 5 lžic instantní kaše s horkým mlékem, dochutím a ....mňam mňam.
3) Kaše dvou druhů
Kaši vařím v případě, že si do ní dávám k vločkám dávám ještě trochu instantní kaše Nomina. (většinou 3 lžíce vloček a 2 lžíce kaše Nomina, 100ml mléka a stejné množství vody)
Ale to vaření by asi ani nutné nebylo, stačilo by to promíchat s mlékem a přes noc namočenýma vločkama....ale vařením se to krásně spojí :)
4) Kaše z "pilin"
O pilinách z Marks and Spencer už jsem psala dříve :)
5) Kaše z jáhlových nebo pohankových vloček
Ty si dělám jen zřídka, protože jsem líná a většinou, když mám chuť na jáhlovou, dám přednost instantní kaši. Když už ji ale vařím, dám si do kastrůlku 5 lžic vloček, 200ml mléka, nebo 100ml mléka a 100ml vody, a za stálého míchání vařím přibližně 4 minuty, než je kaše správně kašovitá :D A potom už jen dochutím sirupem, medem nebo šokolátkou.
Jáhlovo (Nomina) - ovesná kaše, datlový sirup, arašídové máslo, banán a na odzobu Dobrá vláknina kakaová.
Špaldovo (Nomina) - ovesná kaše, datlový sirup, banán a samozřejmě arašídové máslo
Kaše z jáhlových vloček se 2 rozpuštěnýma kostičkama Milky a banánem
.Ovesná kaše (overnight oats, v ledničce přes noc) s karobem, chi semínkama, sirupem z agáve, para a kešu oříškama a banánem.
A tady už je nachystaná snídaně na zítra - 5 lžic vloček, lžička chia semínek, mléko a mlíčko s příchutí palačinek, na které mě nalákala Fitness girl. Sladká mlíčka nepiju vůbec, ale ne že by mi nechutnala...a příchuť palačinek se mi zdála tak zvláštní, že jsem to musela ochutnat, a tak jsem si to rovnou připravila jako snídaňovou kaši. Kaši si sladím tak jako tak, takže proč ne nějaké zpestření... :)
Kaše z jáhlových vloček, med, ořechy a banán..
A taková ovesná kaše se krásně hodí i jako jídlo do práce nebo do školy, stačí namočit vločky do mléka a osladit, a dát do pořádně těsnící krabičky, chutná dobře i studená. Zrovna minulý týden mi tahle dobrota na brigádě zachránila život! :D

0 komentar:

Posting Komentar