Pages

Minggu, 02 Februari 2014

Tvarohový koláč s drobenkou

Tvaroh a drobenka.
Může být něco lepšího, jak jde o koláče?
Odpovím si sama. 
O mé lásce (nebo spíše úchylce a závislosti) k cheesecakům a všem koláčům podobného typu jistě víte, obzvlášť pokud sledujete můj instagram plný duchaplných fotek mizerné kvality.
No a drobenka? To je kapitola sama o sobě.
Už jako mini-Markétka jsem ji loupala z babiččiných pouťových koláčků. Samozřejmě vždy s nenápadností tajného agenta. Dva drobečky z jednoho koláče, jeden uždibnout z dalšího, kousek z tam toho a ještě drobek odtud, aby nikdo nic nepoznal. A tak dál a tak dál, až byly koláčky skoro holé.
A podobně to praktikuji již 20 let, od té doby co sama chodím a sama jím. Když sestra nebo mamka upečou drobenkový koláč. Nebo když sestra pekla crumble. 
Klasické koláče s drobenkou moc nemusím, ani ten crumble. Pod drobenkou se totiž skrývá ovoce, a to já nerada, to je nuda.
Ale jak je pod ní tvaroh, chutí připomínající cheesecake, to je něco jiného, prostě reklama na dobrotu. 
A přesně takový je tenhle koláč, žádné loupání drobenky netřeba, lepší je ho jíst celý.
Sama na něm ale nemám žádný podíl - recept je původně od Kitchenette, trochu upraven a upečen mou sestrou. Jediná má zásluha je to, že jsem do něj pořádně zakrojila, na talíř naložila a s kapající slinou ho rychle vyfotila.
Prý bych tu na blogu měla založit Terezčino okénko, kam bych dávala dobroty od mé sestry. Říkala Terka.
A prý tu mám založit i rubriku Zlobíme se s Lukášem, kde byste se dozvěděli o křivdě a velikém rozhořčení z toho, že kozí sýr koupený v Paříži chutná jinak, než ten samý od stejné značky koupený v Brně! 
Ale nic takového, já ráda slíznu smetanu sama a budu se chlubit cizím peřím - takže tradááááá, obdivujte koláč!
Je vlastně docela zdravý a nemusíte se ho bát ani pokud máte nějaký ten špek navíc, se kterým byste se rádi rozloučili.
Když si ho dáte k snídani. Ne jako dezert po pizze k večeři, samozřejmě.
Na 1 kulatou formu budete potřebovat:
2 vejce
130g třtinového cukru
75g másla
500g nízkotučného tvarohu ve vaničce
2 lžíce hrubé mouky
hrst brusinek
na drobenku:
1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky (nebo bílé, nebo napůl...)
1/2 hrnku vloček
1/4 hrnku cukru
50g másla
špetka soli
Nejdřív smíchejte všechny přísady na těsto kromě tvarohu. Ten přidejte až poté.
A drobenku vytvoříte jednoduše smícháním všech surovin a potom ji dáte na tvarohový základ.
Pečte na 180 stupňů, 40 minut.

Před chvílí jsem z trouby vytáhla cizrnové muffiny, kterým večer přidělám čepičku z krému, aby to byly cupcaky. A momentálně se tam pečou brusinkové sconec (no jo, Terezčino okénko....).
Jo, být zase doma má něco do sebe!
A za chvílí se půjdu do fitka na hodinku pověsit na mé oblíbené TRX, konečně!
Mějte se krásně!

0 komentar:

Posting Komentar